élő közvetítés

2021.10.07. 09:21

Megkezdte munkáját a miskolci közgyűlés

Eredetileg szeptember 30-ra tűzte ki Veres Pál polgármester, mégis egy héttel később, október 7-én tartja őszi első rendes ülését Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a szeptemberi testületi ülésről!

Fotó: Bujdos Tibor

11:31

Javaslat a Ferenczi Tornacsarnok megvalósítására irányuló együttműködés jóváhagyására és kapcsolódó tulajdonosi döntések meghozatalára. Mint ismert, a Ferenczi szakközépiskola tornacsarnokának építése nem fejeződött be az építő cég csődje miatt. Több próbálkozás volt a folytatásra. Fontos, hogy a csarnok hosszú távon szolgálja a cáros sportéletét. Most a Borsod Sport Klub jelentkezett, hogy TAO pályázat révén befejezné a beruházást. Egy döntően kézilabdázásra alkalmas csarnokot alakítanának ki.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz)

A Miskolci Sportiskola megvásárolta a félkész épületet, de nem sikerült felépíteni, mer változott a TAO-s stratégia. Örömteli, hogy az új struktúrában van esély erre.


11:07

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására

Dr. Igáncz Dávid jegyző

Miskolc is beletartozik a következő uniós fejlesztési ciklus fenntartható városfejlesztés programjába. Ehhez szükség van egy tervezési, stratégiai csapat felállítására. Kialakítottunk egy pályázati főosztást két osztállyal.

Bajusz Gábor (Fidesz)

A város 31 milliárd forint támogatást kap. A magyar kormány döntése révén. Köszönet illeti.

Veres Pál polgármester

Köszönjük a támogatást, de 3-4 milliárddal többet reméltünk az előző ciklus alapján.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető

Elsősorban az EU-nak köszönhetjük a pénzeket. De Debrecen sokkal nagyobb arányban részesül a forrásból. Ráadásul az építési költsgek jelentősen nőttek, így még nehezebb ez a helyzet. Úgy gondolom, nehezen oldható meg hivatali keretek között a projektek lebonyolítása. A folyamatot közgyűlési szinten is figyelni kell, hogy ez a szervezet megfelelő lesz-e a grandiózus munka lebonyolítására.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom)

Ez az adófizetők pénze, így elsősorban nekik kell megköszönni. Az Unió nem a két szép szemünkért ad pénzt, ezért ez az ország megdolgozik.

Szopkó Tibor alpolgármester

Azt a struktúrát kívánjuk most kialakítani, amellyel az eddiginél hatékonyabb munkát tudunk végezni.


10:49

Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere jubileumi jutalmának megállapításáról tárgyal a testület. A polgármester munkáltatója a miskolci közgyűlés, így minden vele kapcsolatos munkaügyi kérdésben döntéshelyzetben van. Veres Pál 35 éve van közszolgálatban, így alanyi jogon 4 havi illetményének megfelelő pénzjutalom illeti meg. A végösszeg megközelíti a 4 millió forintot.

Veres Pál bejelentette, hogy érintettsége okán nem vesz részt a vitában és a határozathozatalban. Elhagyta az üléstermet.

Varga Andrea alpolgármester vette át az ülés vezetését.

Dr. Ignácz Dávid jegyző ismertette a helyzet speciális voltát és hangsúlyozta, hogy alanyi jogon jogosult a polgármester a jubileumi jutalomra. Az első félévi rendkívüli állami támogatás terhére szeretnék kifizetni az összeget.

A jogi bizottság 5 igen 0 nem 5 tartózkodással nem támogatta az előterjesztést.

Dr. Mokrai Mihály (DK)

Konzultáltam a jegyző úrral és kiderült, hogy ezt meg kell szavaznia a közgyűlésnek. Ha nem tesszük, akkor törvénytelenség lenne. Én is kaptam ilyet, amikor alpolgármester voltam. De akkor nem kellett közgyűlés elé vinni. Tagadhatatlan, hogy jár a polgármesternek a jubileumi jutalom. De az is tény, hogy az önkormányzat nincs jó anyagi helyzetben. A hivatali dolgozók, városi alkalmazottak idén nem kaptak jutalmakat. A DK frakciócsoportja úgy döntött, hogy támogatja ezért az előterjesztést. Ha nem törvény által előírt jutalom lett volna, nem támogatnánk.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Törvényi előírásról van szó. Ez a helyzet.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom)

Nemmel szavazok. Amikor azt kérjük a városlakóktól, hogy húzzák meg a nadrágszíjat, nem osztogathatunk ilyen jutalmakat.


10:12

Ingatlanok kiemelt fejlesztési területé nyilvánításáról tárgyal a testület.

Szunyogh László főépítész

Három olyan változtatásról van szó, amely a város számára fontos. A legérdekesebb, hogy folyik egy kerékpárútépítés pályázat Tapolca, Görömböly területén. Az érintett területek átminősítéséről van szó.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk Mozgalom)

A változásokkal érintett egyik terület a számozott utcák egy része. Mi lesz a területtel ezt követően?

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz)

A Harmadik utca szerepe, a vasgyári projektben. A bérlakások korszerűsítéséről van szó, hogy magasabb komfortfokozatúak legyenek. Kérdés, hogy mikorra készülnek el a lakások. A helyiek szerint nyáron egyáltalán nem volt munkavégzés a területen.

Varga Andrea alpolgármester

Ez egy 2017-es városrehabilitációs pályázat. Az előző városvezetés indította el. A szociális célú bárlakások állapota nagyon leromlott, és ezért fontos ezeknek a lakásoknak a felújítása. A pályázat elindítása 2017-be elkezdődött és most jutottunk el oda, hogy a kivitelezés megkezdődhetett. Nemcsak lakások felújításról van szó, hanem a közösségi tér kialakításáról is. Csatlakozik hozzá egy szociális célú projekt is, mert a kettő csak együtt képzelhető el.


10:08

Telepítési tanulmánytervekről és Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervéről, Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról tárgyal a testület.

Szunyogh László főépítész

A repülőtér megszüntetésével a területen gazdasági övezet jön létre és ezért van szükség a tervek módosítására. Csak a helikopteres mentők területe marad meg korábbi funkciójában. Kiemelt gazdasági jelentőségűvé kell emelni a területet.

Hollósy András (KDNP)

Korábban az akkori ellenzék részéről az a vád ért bennünket, hogy elherdáljuk a repülőteret, amely most 90 éves. Mi arról is tárgyaltunk, hogy hol lehetne pótolni a város repülőterét. Kérdés, van-e most ilyen tárgyalás? Lesz a repülőtere Miskolcnak? Nem ez látszik.

Veres Pál polgármester

Miskolc nem marad repülőtér nélkül. Nem mondtunk le róla. De a reptér ma már nem korszerű. Az ipari parkban lévő cégek opcionális jogot mkaptak, hogy terjeszkedhetnek a repülőtér terhére. Készül egy kormányelőterjesztés, amelyben Miskolc benne lesz, mint repülőteres helyszín. Most viszont előrehaladott tárgyalásokat folytatunk arról, hogy olyan területeket szerezzünk meg, amelyek alkalmasak új repülőtér kialakítására.

Hegedűs Andrea (DK)

Vegyes érzésekkel olvastam ezt az előterjesztést. A területen 24 hektáros logosztikai központ jöhet létre. Ez a város bevételei szempontjából jó döntés. Arra viszont törekedni kell, hogy minél több értéket mentsünk meg a területről. Példál komoly résgészeti értékek lehetnek a megszüntetendő reptér területén. Kérem a város vezetését, erre ügyeljen. Szükség volna egy korrekt, hiteles régészeti feltátásra. Most kellene erre figyelni, amíg szabad, beépítetlen a terület.

Fotó: Bujdos Tibor

Szunyogh László főépítész

A Bástay Hotel működtetője azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy az ingatlan feletti rész megvásárlásával mélygarázst szeretnének építeni ezzel is enyhítve a tapolcai pakolási gondokat. Erről még egyeztetni kell a református egyházzal, hiszen az adott területen lehet megközelíteni a közeli templomot.

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője

2019 őszén volt egy megbeszélésünk Tapolcán Varga Andrea alpolgármesterrel a közlekedési gondok enyhítéséről. Sok érdek ütközik ebben, a vállalkozóé, a tapolcai lakosoké és a egyházé. Úgy tudom, a vállalkozó azt is megígérte, hogy a parkolót rendelkezésre bocsátja egyházi rendezvények idején.

Hegedűs Andrea (DK)

A járvány legnagyobb kárvallottja a turizmus. Ilyenkor minden fejlesztés fontos. Jó hír, hogy van olyan szállásadó a városban, aki talpon maradt és fejlesztésre készül. Viszont közterületet vesz el a fejlesztés a várostól. A templom elérése nagyon fontos a vallásos emberek számára. Kötelezni kell a vállalkozót, hogy biztosítsa ezt a lehetőséget az emberek számára. Hosszú távú garanciára van szükség.


9:35

A költségvetés módosításáról, tárgyal elsőként a közgyűlés. A költségvetési tervezést nagyban befolyásolta a járvány és a veszélyhelyzet. Nehezebben lehetett kalkulálni a bevételeket és a kiadásokat is. Szilágyi Kornél a gazdálkodási főosztály vezetője beszélt arról, hogy például a kis- és mikrovállalkozásoknak járó iparűzési adókedvezmény miatt a tervezett 1,8 milliárd forint bevétel nem teljesülhetett. Hasonlóan csökkent az ingyenes parkolás miatt az ebből származó bevétel. Idén júniusban 1,3 milliárd forintos állami támogatást kapott a város, ami csökkentette a deficitet. A helyi közlekedés 700 milliót, a városüzemeltetés 350 és újabb 200 millió forintot kaphatott. Pályázati előkészítésre pedig 100 millió forintot különítettek el.

Fotó: Bujdos Tibor

Szopkó Tibor alpolgármester

Békeidőben egy ilyen előterjesztés inkább technikai jellegű szokott lenni. Most látszik, hogy az év elején megalkotott költségvetés felelős, feszes és takarékos volt. A járvány ellenére fejlesztésekre is sikerült forrásokat biztosítani. Nehéz volt a működőképesség megőrzése, de sikerült. A gazdasági teljesítmény is csökkent a városban, ami szintén bevételcsökkentésssel járt. A kapott támogatások nem fedezték a teljes kiesett bevételt. Jó döntés volt a céltartalék képzése. Bízom abban, hogy a jövő évi költségvetést nem fogják hasonló dolgok terhelni.


Az ülésen az önkormányzat idei költségvetésének korrekcióját végzik el, amely – jórészt a koronavírus-járvány miatt – elégé hektikus. Három napirendi pontban is szó lesz a a város településszerkezeti tervéhez kapcsolódó településrendezési tervről. A testület dönt ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról és arról is, hogy az önkormányzat csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2022. évi fordulójához. Ez jó hír városban élő egyetemistáknak. A napirendi pontok közül aVeres Pál polgármeste közérdeklődés középpontjába – már a közgyűlést megelőzően – mégis inkább az az előterjesztés került, amelyben Veres Pál jubileumi jutalmát kell döntenie a testületnek. Sürgősségi napirendi pontként a testület dönt a Ferenczi tornacsarnok továbbépítéséről is. Huszonhárom képviselő részvételével, napirend elfogadásával, amelyben 13 pont szerepel, megkezdte munkáját a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában