Covid-19

2021.10.13. 14:00

Már az óvodában is terjedhet a koronavírus

A delta-variáns tünetei jellemzően a bélrendszert érintik a legkisebbeknél.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

Sok a betegség miatt hiányzó gyermek az óvodákban. Az önkormányzat tájékoztatása szerint rendkívüli szünetet rendeltek el koronavírus miatt az Oktatási Hivatal két miskolci óvodájában. A Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (Mióvi) Várhegy Úti Tagóvodájának két csoportját érinti az intézkedés október 11. és október 15. között, a Pitypang Tagóvodában pedig egy csoport ovisainak kell otthon maradniuk ugyanebben az időszakban – írták a közleményben.

Tartós hasfájás

A házi gyermekorvosi rendelőkben egyre többen fordulnak meg az utóbbi hetekben. Szeptember második felétől folyamatosan emelkedik a felső légúti és a hányásos, hasmenéses problémákkal jelentkező kis betegek száma. Mivel a Covid–19 delta-variánsának hasonló tünetei vannak, ezért nehéz megkülönböztetni, hogy éppen melyik vírust kapta el a gyermek. Praxisában csak bejelentkezéssel fogadja pácienseit, de minden esetben látni kívánja és meg is vizsgálja őket – mondta dr. Simon Réka gyermekorvos. Hozzátette: természetesen a vizsgálatok után fertőtlenítik a rendelőt, az eszközöket és az öltözetet is.

A doktornő arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a delta-variáns esetében nem a légúti, hanem inkább az enterális tünetek dominálnak. Többnyire kicsit folyik az orra a gyereknek, vagy picit köhög, emellett pedig fájlalja a hasát, esetleg émelyeg.

Gyanús tünetek

Ilyen tünetek esetében lehet Covid-fertőzésre gyanakodni. Azonban nem biztos, hogy az émelygést hányás is kíséri. A betegség inkább a beleket érinti, mint a gyomrot. A gyermek széklete lehet hígabb, de nem olyan híg, mint egy klasszikus hasmenés esetén. Ami eddig majdnem mindegyik megbetegedésnél felmerült, az a köldök körüli hasfájás, ami állandó, nem múlik el akár napokon keresztül sem. Illetve az esetek legnagyobb részében legalább egy alkalommal láz kíséri ezeket a tüneteket. Az ovisoknál különösen fontos, hogy figyeljünk a folyadékbevitelre, nehogy kiszáradással kerüljenek kórházba – figyelmeztetett a gyermekorvos. Hiszen ha fáj a hasa, nem biztos, hogy iszik eleget. Az enyhe légúti tüneteket követően nagyjából két nap múlva jönnek a bélrendszeri problémák, amelyek aztán több napig eltartanak.

A teszt kimutatja

Az első öt napban le kell tesztelni a beteget a gyógyszertárban kapható antigénteszttel, amely nagy biztonsággal kimutatja a pozitivitást. Egyes esetekben előfordul ugyanis, hogy a PCR-teszt negativitást mutat, holott a gyermek Covid-fertőzött – mondta a gyermekorvos.

(A borítóképen: Az ovisoknál fontos, hogy figyeljünk a folyadékbevitelre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában