közlekedés

2021.10.25. 18:00

A Búvár nevet kapta az új vasúti mozdony

Az első tankolásánál majd 1,4 millió forintot fizettek, noha nem lett tele a tank.

Forrás: Olvasónktól

Vasúti eszközök és gabona szállítására egyaránt alkalmas a Jelzőőr Kft. legújabb, Búvár névre hallgató, normál nyomtávú mozdonya. A vasúttársaság mozdonyainak száma az ötezer literes tankkal rendelkező járművel immár háromra emelkedett, Bobót és Daciát kiegészítve.

Orosz Gábor, a cég ügyvezetője arról beszélt, hogy céljuk minél több emberrel megszerettetni a vasutat, ezért TikTok-csatornát is indítottak munkájuk bemutatására. Így meglévő partnereik is megbizonyosodhatnak róla, hogy továbbra is magas színvonalon végzik a munkát, és a leendő munkatársak is bepillantást nyerhetnek a jó hangulatú cég életébe.

A vasúttársaság miskolci partnerétől vásárolta meg Búvár elnevezésű mozdonyát, ezáltal a vállalat az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű áru mozgatására képes.

Ötezer literes tank

Orosz Gábor, a cég ügyvezetője emellett arról beszélt, hogy a már meglévő két mozdonyukkal is dolgoznak tovább a megszokott menetben: Bobó vasútépítő cégek eszközeit szállítja, Dacia pedig Budaörsön az egyik iparvágány rendszeres kiszolgálását végzi. Mint fogalmazott, Búvár egy normál nyomtávú ­mozdony, amely szintén alkalmas vasúti eszközök szállítására, de gabonaforgalmazó cégek vagonjait is szeretnék majd mozgatni a jövőben.

„Az 1325 kilowatt teljesítményű új mozdonyunkkal 1200 tonnát bármilyen terhelésű szakaszon el lehet vinni, de sík szakaszokon 1800-1850 tonnás vonatokat is képes szállítani. Érdekesség, hogy a tankja ötezer literes. Amikor elhoztuk, 3200 liter ­üzemanyagot tankoltunk bele, amiért 1 millió 378 ezer forintot fizettünk. Kenőolajtartálya is 750 literes, de 1000 liter hűtőfolyadék is elfér benne” – sorolta a paramétereket.

Bár kevesen tudják, Magyarországon a MÁV és a GYSEV pályáin több mint 50 vasúttársaság üzemel. Orosz Gábor ugyanakkor közölte, hogy két kezén meg tudja számolni, hány vállalatnak van saját járműve, sokkal jellemzőbb az, hogy a társaságok bérelnek mozdonyokat. A Jelzőőr Kft. ügyvezetője azt is elmondta, hogy szívügyének tekintik a vasút népszerűsítését, amiért lehetőségeikhez mérten sokat is tesznek.

(A borítóképen: Búvár itt még Miskolcon a diósgyőri síneken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában