Nagyberuházások

2021.09.21. 18:30

Újabb fejlesztések a gimiben

Tovább folytatódnak a nagyberuházások a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Nagy-Baló Csaba igazgató elmondta: a pedagógusok, a szülők, valamint a diákok közös munkájának eredményeként egyre javulnak az iskola mutatói. Az elmúlt tanévben például az átlagos tanulmányi átlag 4,52 lett az intézményben, az érettségi átlagérdemjegy 4,38 volt, és a diákok 93 százalékát vették fel valamilyen felsőoktatási intézménybe.

Egyre többen

Hozzátette: minden esztendőben emelnek öt pontot a felvételi ponthatáron, ennek ellenére egyre többen választják az iskolát, és így évről évre javul a felvett gyerekek átlagos tanulmányi minősége is. Ebben a növekvő népszerűségben azonban komoly szerepe van a pataki öregdiákok, főleg Wáberer György és dr. Sándor József nagyvállalkozók támogatásaiból megvalósuló fejlesztéseknek is. Az igazgató kiemelte: ezek most is folytatódhatnak. A két éve elindított globális beiskolázási programjuk eredményeként egyre bővülő diáklétszám miatt elengedhetetlenné vált egy új, 150 fős internátus építése, ugyanis tanulóik egyre nagyobb hányada az ország más részéből érkezett, de szép számmal vannak külhoni és a diaszpórából érkezett fiataljaik is – mondta. Idén 212 kollégista gyermekük kezdte meg a tanévet. Az ő minőségi elszállásolásuk érdekében van szükség a beruházásra. Mindezeken túl a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület megadta a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot, így elkezdődött az Iskolakertben megépülő uszoda építésének előkészítése is. Erre az építkezésre körülbelül 800 millió forintot költhetnek majd.

Ezenkívül hamarosan megújulhat az ország legrégebbi tornaterme is, amely szintén az Iskolakertben található – közölte Nagy-Baló Csaba. A részben múzeumként, részben pedig órai keretekben is használható tornateremként újjáéledő létesítményre mintegy kétszázmillió forint jut. Mindkét beruházást a Tokaj-Zemplén fejlesztési program költségvetési keretéből hajthatják majd végre, amelyet Wáberer György kormánybiztosként irányít. Mindezeken túl a szóbeli együttműködési megállapodás már megszületett a Zempléni Református Egyházmegyével, valamint a Nagybózsvai Református Egyházközséggel arról, hogy a zempléni hegyközi településen található ifjúsági tábort százmilliós keretösszegből felújítják és erdei iskola működtetésére is alkalmassá teszik – közölte a gimnáziumigazgató.

(A borítóképen: Az ország legrégebbi tornaterme 200 millió forintból újul meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában