Időjárás

2021.09.09. 17:30

Reggel kabát, sapka, sál, délután póló kell

Hétfőn hajnalban közel százéves országos hidegrekord dőlt meg megyénkben.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

A Kárpát-medence időjárását napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon uralja, amelynek peremén vasárnap a korábbinál szárazabb és hűvösebb légtömegek érkeztek hazánk térségébe. Ennek köszönhetően szeptember 6-án hajnalban, a túlnyomóan derült időben olyannyira lehűlt a levegő, hogy a Hernád-völgyi Szikszó Vízmű állomáson csupán 1,2 fokot mértek – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Ezzel új országos napi minimum-hőmérsékleti rekord született. Korábban erre a napra 1,5 fok volt ez a szélsőérték, amelyet 1930-ban regisztráltak Nyíregyházán.

Rétegesen öltözzünk!

A szeptemberi időjárás, csakúgy, ahogyan az áprilisi is, hozhat szélsőségeket a napi hőingásban, akár a 20 Celsius-fokos hőingás is elfogadott ősz elején – tudtuk meg Erdődiné Molnár Zsófiától. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette, hogy a kora reggel mért alacsony érték után később, napközben Szikszón is meghaladta a maximum-hőmérséklet a 22 fokot. Általában kevéssel napfelkelte után van a leghidegebb, és főleg szélcsendes, derült időben nagyon le tud hűlni a levegő. Az alacsony hőmérséklet azonban hamar emelkedik, ha száraz, napos az idő. A borsodi településen mért 1,2 fok is csak pár percig tarthatott – hangsúlyozta a meteorológus. Azt érdemes még tudni minden hőmérsékleti rekord kapcsán, hogy a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, de sokszor csak kézzel írott feljegyzések maradtak fenn, főként a 20. század első feléből, amelyek hiányosak vagy pontatlanok is lehetnek. A mért értéket befolyásolhatja az is, hogy a mérés helyszíne esetleg fagyzugos területen van, ezt is figyelembe kell venni – emelte ki a szakember. De az bizonyosan kijelenthető, hogy a mérések kezdete óta az összes szeptember 6-át nézve 2021-ben, Szikszón volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet. Ilyen hideg hajnalok vélhetően nem lesznek már a héten, de a nagy napi hőingás a következő napokban is megmarad. Nyugodt, napos, eseménytelen időjárásra számíthatunk – vélekedett a meteorológus.

(A borítóképen: Már fázni is lehetett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában