avatás

2021.09.28. 13:01

Kertfesztivál, alkotóház és kultúrkert Hernádkakon

Felavatták a Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóházat Hernádkakon, a költő születésének 204. évfordulóján.

Fotó: Ádám János

Tompa Mihály 1840-ben házitanítóskodott a településen, első verseit is Hernádkakon írta. A 30. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválnak Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész volt a házigazdája.

„Hernádkak nagyon szerencsés, hogy fölfedezte magának Tompa Mihályt” – hangsúlyozta L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint lehet ennek identitásképző ereje is: – hiszen egy évig élt Hernádkakon a költő, így teljes joggal fedezte fel magának a település és Vass Tibor, illetve a körülötte szerveződő kulturális közönség.

Tompa költészetére emlékezve a Vidám Páva nevet kapta a Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház.

Fotó: Ádám János

„A múzeum őrzi a tárgyi és írásos emlékeket, de van, amiket most »gyártunk le« érzéseinkből, gondolatainkból. Itt, ebben a parkban ez valahol kapcsolódik egymáshoz” – mondta beszédében Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója.

További sikert és örömöt kívánt az alkotóházhoz Tirk Tamás, Hernádkak község polgármestere, aki a település nevében támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Fotó: Ádám János

A helyszínen felavatták többek között szobrász- és képzőművészek erre az alkalomra készült alkotásait: Drozsnyik István: Tompa Mihály emlékére és Ézsiás István Vidám Páva című szobrait, Megyeri-Horváth Gábor: Tompa Mihály, Miklós Gábor: Néha olyan jól beszélek, Homonan György: Tompa 200, Fazakas-Koszta Tibor: Tompa, Páva, Rousseau + én, Marosvári Kata: A lány szeretőnek való című Tompa-versre reflektáló Szeretőmnek valló című festményét, Simon Zoltán a Hernádkakon, 1840-ben íródott Tompa-vershez, a Kandalló-dalhoz készült illusztrációját.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/vidam-pava-hogy-ne-csusszon-le-tompa-mihaly-a-neten-az-elso-oldalrol-5853428/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában