Ünnepélyes átadó

2021.09.02. 20:00

Görögkatolikus bölcsőde épült Felsőzsolcán

Szeptembertől 26 kisgyermekre vigyáznak majd a település új, görögkatolikus bölcsődéjében.

Petri Nóra

Fotó: Kozma István

A beruházás 200 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Az épületet a keddi ünnepélyes átadón Orosz Atanáz püspök szentelte meg. A bölcsődében többek között két csoportszobát alakítottak ki, az udvaron kisgyermekeknek való játszótér is várja a legkisebbeket. Az új intézmény mostantól a miskolci Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde Felsőzsolcai Tagbölcsődéje lesz.

A gyermekeket védeni kötelesség

– Szeretném, ha ebben a házban, ebben a bölcsődében a jövő nemzedéke Isten áldásával tudna felnőni – mondta az ünnepélyes átadón Orosz Atanáz görögkatolikus püspök. – Szeretnénk letenni az alapokat egy új nemzedék fejlődéséhez, és szeretnénk ennek az új nemzedéknek az erkölcsi neveléséről is gondoskodni.

Orosz Atanáz arról is beszélt, hogy az egyháznak kötelessége megvédeni a gyermekeket a nekik ártó propagandától is. – Fontos megvédeni az ifjúságot, a gyermekeket, és most nemcsak a gyermekvédelem hagyományos feladatkörére gondolok, hanem minden gyermek megvédésére. Az ide beiratkozók megkapják Istentől azt az áldást, amivel az életük kibontakozhat – tette hozzá a püspök.

A Felsőzsolcát pusztító, 2010-es árvízre is visszaemlékezett beszédében Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. – Sokat szenvedtek akkor az itt lakók, és nagyon nagy küzdelem folyt, hogy ez a település megmaradjon. Akkor Csöbör Katalin országgyűlési képviselővel együtt ígéretet tettünk, hogy ezt a térséget és Felsőzsolcát is segíteni fogjuk – hangsúlyozta. Az azóta eltelt időszak beruházásait is felsorolta a teljesség igénye nélkül. Szólt a térség útfejlesztéséről, a napelempark létrehozásáról, a kerékpárút építéséről és az árvízvédelmi beruházásokról is. – Hiszem, hogy az itteni nevelés az egyházzal közösen a gyermekekből sokféle értéket fog kihozni, ami elindítja őket egy olyan úton, amelyen megkapják életükben a hitet, az örömöt és a közösség szeretetét – húzta alá az államtitkár.

A Jóisten jelenléte ebben a nevelőintézményben folyamatos, erről is beszélt Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. – Az idejáró kisgyermekek vallási szellemben nevelkednek majd, azt gondolom, ennél többet kívánni sem lehet – tette hozzá.

(A borítóképen: Szarka Tamás, Soltész Miklós, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és Orosz Atanáz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában