paktumszervezet

2021.08.27. 14:00

Most dolgoznak a legtöbben

A legmagasabb a foglalkoztatás a rendszerváltás óta.

Balogh Csilla

Tisza Orsolya, Dr. Lupkovics Beáta, Szabó Gergely, Dr. Menyhárt Szabolcs Gyula és Dr. Setényi János

Fotó: Bujdos Tibor

Pozitívan értékelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2016 óta elvégzett foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési munkát a program résztvevői a megyeházán szerdán. A konzorciumi együttműködésben a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal és a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzati Hivatal vett részt.

Túlteljesített tervek

A négy évvel ezelőtt indult program fő célkitűzése annak a kormányzati szándéknak a megerősítése volt, hogy hazánkban, így megyénkben is minél több ember tudjon tisztességes munkából tisztességes jövedelmet szerezve megélni, családot fenntartani, gyermekeket nevelni. – Ez a folyamat fontos küldetés, nagy lépést tettünk előre, s bár az egyik szakasza lezárult, a munka még nem ért véget – mondta Szabó Gergely. A B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke értékelőjében hangsúlyozta: – Az elmúlt évtizedek változásai sok embernek nehezítették meg a munkához való hozzájutást. A paktummal azt tűztük a zászlónkra, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb módon segítsünk a munka világába jutni, illetve hogy segítsünk abban, hogy a gazdaság szereplői is megtalálják azokat az értékes embereket, akikkel gazdasági javakat tudnak előállítani. A számok mindenhol 100 százalék fölötti értékeket mutatnak, a terveinket tehát túlteljesítettük, és külön öröm, hogy a vírushelyzet teremtette nehézségekkel is képesek voltunk megküzdeni. A programba bevont emberek megtalálták azt a munkahelyet, ahol hosszú távra tervezhetnek, ahol jó munkát tudnak végezni, ahol jól érzik magukat, és ahol megbecsülik őket.

Jó egészségben van a gazdaság

– A legmagasabb foglalkoztatási rátát értük el a rendszerváltás óta Magyarország történetében a 72,2 százalékos értékkel, de a 67 százalékkal Borsod megye is a csúcson van – mondta dr. Menyhárt Szabolcs. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője kiemelte: Jobban áll az ország a pandémia előtti időszakhoz képest is, hiszen az országos foglalkoztatási ráta 0,6, a megyei 0,2 százalékot emelkedett. Ugyanakkor elmondható, hogy a munkanélküliségi ráta mind országosan, mind pedig megyei szinten csökkenő tendenciát mutat. Folyamatosan csökken az álláskeresők száma is.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében alkalmazott támogatásokról a főosztályvezető elmondta, hogy Borsod megye bő egy év alatt csaknem 11 milliárd forint támogatáshoz jutott, amelyből 5,1 milliárd forint a csökkentett munkaidős foglalkoztatás és ágazati bértámogatás, 851 millió forint a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor bértámogatása és 4,1 milliárd forint a munkahelyteremtő bérköltség- és a vállalkozások munkaerő-támogatása.

Van még tennivaló

Setényi László, az Expanzió Kft. ügyvezetője az elmúlt időszakot értékelve azt emelte ki, hogy lassul a megye népességének csökkenése, de még mindig évi 5 ezer fő körüli. A beruházások 2020-as mértéke továbbra is magas. A megye az országos beruházások egyre nagyobb arányát képviseli. Az egy főre jutó GDP tekintetében kifejtette: hosszabb távon növekedés tapasztalható, de a legutóbbi 3 évben megtorpant az országos átlaghoz való felzárkózásban. A megyék gazdasági teljesítmény szerinti rangsorában B.-A.-Z. megye a 2014–2015-ös szintre csúszott vissza. Összegzésében megállapította, hogy a megye gazdasági-társadalmi helyzete nem egységes, így vannak sikeres és komoly gondokkal küzdő részei, és néhány társadalmi csoport továbbra is hátrányt szenved a munkaerőpiacon. Az ügyvezető szerint a megye mezőgazdasági potenciálja nincs megfelelően kihasználva. Hozzátette: ebben azonban komoly lehetőséget kínálnak majd a következő időszakban megnyíló vidékfejlesztési források. A tervekről szólva megemlítette, hogy továbbra is szükség van a foglalkoztatás innovatív fejlesztésére, valamint az alacsony képzettségű munkaerőre épülő mezőgazdaság, feldolgozóipar és a helyi termékek előállításának fejlesztésére, új foglalkoztatási formákra, a lakosság digitális kompetenciáinak fejlesztésére, a rugalmas foglalkoztatási formák terjesztésére, a vállalkozások munkaerő-megtartó képességének a javítására is és komplex térségfejlesztésre. A szavazásra bocsátott, jövőre irányuló elképzeléseket a B.-A.-Z. Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum Paktumszervezete egyhangúlag elfogadta.

(A borítóképen: A paktumszervezet elfogadta a jövőre vonatkozó elképzeléseket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában