Miskolc

2021.08.05. 13:11

Kétméteres kígyó az Avason

A lakók rettegnek, de az állatot vasárnap óta nem látták.

Forrás: Olvasótól

Kétméteres kígyót láttak vasárnap a lakók Miskolcon a Klapka utca 21. szám alatti lépcsőházban, jelezte olvasónk. Befogni akkor nem tudták, azóta pedig nem látták az állatot, aggódnak, hogy továbbra is a lépcsőházban bujkál valahol.

Szóltak a Miskolci Állatkertnek és egy kisállatbefogónak is, de egyik helyről sem kaptak segítséget. Végül az egyik kisállatkereskedő ígérte meg, hogy ha a lakók tudják, hol van a kígyó, akkor befogja és elviszi.

A házban élők vasárnap óta rettegve közlekednek a lépcsőházban és szállnak be a liftbe. Nem merik a kisállataikat levinni sétáltatni, nehogy a kígyó kárt tegyen bennük. Annyit már kiderítettek, hogy valószínűleg nem mérges kígyóról van szó, de az embereket akkor is nyugtalanítja, hogy bármikor szembe találkozhatnak vele.

Nem feladatuk

Felhívtuk a Miskolci Állatkertet, ahol Veress Tamás gyűjteményi vezetőtől megtudtuk, nekik nincs se kapacitásuk, se járművük ahhoz, hogy talált állatokhoz menjenek ki.

– Az állatkertnek egy feladata van, hogy a 21 hektáros területén élő állatokról gondoskodjon. Ami azon kívül van, abban más az illetékes. Hazánkban minden hüllő és kétéltű faj védett, így a kígyók a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósághoz, valamint a Bükki Nemzeti Parkhoz tartoznak.

Ha erdei siklóról van szó, ami szintén megnő akár kétméteresre is, akkor a nemzeti park intézkedik, ha pedig valamilyen egzotikus állat, akkor annak van gazdája, így neki kell gondoskodnia róla. Az állatkerteknek ütemezett gyűjteménytervük van, nem fogadnak be talált állatokat. Az intézmények egymástól szerzik be az új példányokat – hangsúlyozta Veress Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában