vakcina

2021.07.30. 17:30

Már kérhető a harmadik oltás is

Egyelőre az oltópontra regisztrálhatunk, de később a háziorvosok is bekapcsolódnak a harmadik, Covid elleni oltásba.

Hegyi Erika

20210322 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Koronavírus elleni oltás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

Fotó: Vajda János

Hazánkban lehetőség nyílt a harmadik adag vakcina felvételére, így a hét második felétől már arra is foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. A harmadik körös oltásba a háziorvosok is bekapcsolódnak majd. Az egészségügyi szakmai csoport kidolgozta az oltóanyagok felhasználásának lehetőségét is, azaz hogy melyik vakcinával lehet a harmadik oltást elvégezni. Erről egyébként az oltó orvos dönt.

Az általunk megkérdezett háziorvosok már készülnek az újabb, rájuk váró feladatra. Dr. Dienes István, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke Bükkszentkereszten praktizál. A héten a háziorvosok kaptak egy eljárásrendet, ami tartalmazza, hogy melyik vakcina után melyik fajtát lehet adni.

– Arról azonban még nincs hír, hogy a háziorvosok hogyan készüljenek az újabb körös oltásra. Valószínűnek tartom, hogy mi is bekapcsolódunk majd a munkába, nyilván akkor, ha tömegesen jelentkeznek a harmadik dózisra. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nyár van, a háziorvosok is szabadságra mennek, egy kicsit fellélegezhetnek, helyettesítés alatt pedig nem lehet oltani. Az én praxisomban akadnak érdeklődők, de a számuk még a tízet sem éri el, pedig több száz Covid elleni oltást adtam be. A hangsúlyt inkább azokra kellene helyezni, akik eddig nem kaptak vakcinát, hiszen leginkább ők vannak veszélyben. A praxisomban az oltási arány megfelel az országos átlagnak, a páciensek 40 százaléka nem kérte az oltást – jelezte a háziorvos.

Hozzátette: a 60 éven felüliek körében sokkal jobb az arány, mert az idősekre vigyáznak a gyerekeik, gondozóik, és igyekeztek őket meggyőzni, hogy szükség van a védelemre.

– Mi is igyekeztünk mindenkivel beszélni, minden csatornán, amelyiken csak lehetett, felhívtuk a figyelmet az oltás fontosságára. Az újabb kampányban szerintem az orvostanhallgatókra kellene bízni a meggyőzést – tette hozzá dr. Dienes István.

Újból felkeresik

Dr. Fónagy-Sütő Zoltán tiszaújvárosi háziorvos is azt mondta az Északnak, hogy minden páciensét megkereste, többször is felajánlotta nekik az oltás lehetőségét.

– Aki ennek ellenére sem fogadta el, nem valószínű, hogy most majd meg lehet győzni. De elképzelhető, hogy megéri az a néhány perces beszélgetés, mert a járvány ellen valóban az oltás a megoldás, azonban kényszeríteni senkit nem lehet. A 60 év felettiek közül a praxisomban egytucatnyi lehet azok száma, akik még nem kapták meg a vakcinát – jelezte a háziorvos.

– Már érdeklődnek a betegeim a harmadik oltás felől, egyelőre csak azt tudom nekik mondani, hogy regisztráljanak az oltópontra. A tervek szerint azokat oltom majd be harmadik vakcinával, akiket első és második körben is én oltottam. A hozzánk eljuttatott eljárásrendben egyetlen mondat szerepelt ránk vonatkozólag, mégpedig az, hogy igyekezzünk ugyanúgy, gazdaságosan megszervezni az oltást, mint az első két körben. Azaz anynyi pácienst szervezzünk egy napra, amennyi adag vakcina található egy-egy ampullában. A harmadik oltás valószínűleg növeli a védettséget, de nem kell vele rohanni – tette hozzá a háziorvos.

(A borítóképen: A harmadik oltás fajtájáról mindig az oltó orvos dönt majd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában