fogyatékossággal élők

2021.06.18. 12:01

Segít nekik a Tandem projekt

Ötnapos szakmaválasztó tréninget szerveztek a miskolci Baráthegyi Majorságban.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

A Szimbiózis Alapítvány különleges foglalkoztatási programot indított útjára, melyben hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő fiatalokat mentorálnak. Segítenek abban, hogy minél egyszerűbb legyen az átlépés számukra az iskolából a munka világába. Az elmúlt hónapokban lezajlottak az interaktív foglalkozások, most pedig több foglalkozást is kipróbálhatnak a gyakorlatban. A sajtó képviselői számára szerdán délelőtt mutatták be a projektet.

Három iskola húsz diákja

A fiatalok nagy része végzős középiskolás, 18-19 évesek, akik különböző fokú fogyatékossággal élnek, ezért össze kellett hangolni a munkát, hogy együtt tudjanak haladni – mondta Soltész Gabriella, a projekt szakmai vezetője. Önismeret, szakmaválasztó tréning, álláskeresési tanácsadás, munkatapasztalat- és ajánlólevél-szerzés, mindez része a foglalkoztatási programnak. Abban segítenek, hogy minél egyszerűbb legyen az átlépés az iskolapadból a munka világába. A megyéből három középiskola és húsz diák vesz részt a projektben.

A fiatalokkal az elmúlt hónapokban összehangolt „tandem”, tanári és munkaerőpiaci szakemberstáb foglalkozott. Egy speciális vizsgálattal, az úgynevezett Lantegi-módszerrel mérték fel a gyerekek egyéni képességeit, kompetenciáit, és ehhez társították a számukra megfelelő munkakört. A foglalkozások során hasznos munkaerőpiaci ismereteket is szerezhettek: megtanultak önéletrajzot írni, elsajátították, mit kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek, milyen kérdésekre számíthatnak az állásinterjún.

Tudás és élmény

A tantermi oktatásra a járványhelyzet miatt csak néhány hónap állt rendelkezésre. Az alapítvány munkatársai az iskolában elméleti foglalkozásokat tartottak a fiataloknak, játékokkal, szituációs gyakorlatokkal. Ennek az elméleti oktatásnak a folytatása a szakmaválasztó tréning. A tudás mellett élményt is szeretnének adni a tanulóknak – vélekedett Soltész Gabriella. A fiatalok valódi képet kapnak arról, mivel is telik a munkaidő, ha az adott foglalkozást választják. Többek között megismerkedhettek a sajtkészítéssel, a fazekas- és asztalosmesterséggel, a turizmus és vendéglátás különböző területeivel. A gyakorlati idő után munkáltatójuktól ajánlólevelet kaphatnak, mely a későbbi álláskeresés során segítségükre lehet majd. Hiszen életkorukból adódóan nincs még releváns munkatapasztalatuk – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Blaha Brigitta a Nyitott Ajtó Baptista Szakiskola tanulója, konyhai kisegítő szakon. Nagyon tetszik neki a majorság, a programokat nagy izgalommal várta. Most még csak ismerkedik a szakmai lehetőségekkel, egyelőre tanulni szeretne. Eladó, konyhai kisegítő és pék szakmája is van – mondta Kis Olivér, aki szintén a Nyitott Ajtó Baptista Szakiskola tanulója. Hozzátette: inkább legyen több szakmája, mint egy sem. A szívéhez legközelebb az eladó szakma áll, de a konyhában is szeret tevékenykedni, például főzni. A sütödében nagyon meleg van, és korán kell kelni, úgyhogy nem hiszi, hogy pékként fog elhelyezkedni – hangsúlyozta Olivér. Mindkét fiatal megjegyezte, hogy a program legjobb része az, hogy új ismeretségeket köthetnek.

Új módszertan

A kidolgozott pályaorientációs foglalkozásokat egy módszertani javaslatban foglalják majd össze. A cél az, hogy a végleges módszertan a későbbiekben beépüljön az iskolai oktatásba. A projekt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet.

(A borítóképen: Ismerkedés a fazekasmesterség alapfogásaival)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában