hamarosan megnyit

2021.06.08. 19:30

Ökoturisztikai Látogatóközpont létesül Mályinkán

A volt tűzoltószertár épületében létesülő központ több funkciót lát majd el.

Apagyi Beáta

Forrás: PH

A települést érinti az Országos Kéktúra útvonala, a turisták körében kedvelt Begyeleg kilátó, amelyhez aktívan kapcsolódik majd az a látogatóközpont, ami a fejlesztés keretein belül tervezetten jövő év júniusban nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Pál Lilla muzeológus, a kiállító szervezője elmondta, a központ bemutatja majd a Bükk hegység élővilágát interaktív, kipróbálható eszközökön keresztül, valamint a térség hagyományos erdészeti mesterségeit is.

Állat- és növényismeret

– Az élővilágot egy különterem jeleníti meg, ahol installációk segítségével ismerkedhet a látogató a környék gyakori és ritka állat- és növényfajaival, megszerzett tudását pedig egy foglalkoztatóasztalnál teheti próbára, ahol különböző állatfajok lábnyomait nyomdázva társíthatja össze az állatok képeivel, valamint közelről tanulmányozhatja a különböző fafajták leveleit, terméseit. Az érdeklődők kisebb kézműves tárgyak készítésére is lehetőséget kapnak, a kreatív újrahasznosítás és a természet tiszteletének jegyében – sorolta a központ létesítésével elérhető lehetőségeket.

– A teremben egy rejtett ajtókkal rendelkező fal kialakítása is megvalósul, az ajtókat megtalálva és kinyitva az erdei állatokról és növényfajokról kapnak hasznos információkat a látogatók. Külön kiemelendő, hogy az életnagyságban megjelenő állatfajok nem preparátumok kiállításával kapnak helyet, hanem a természet és állatok tiszteletét figyelembe véve, természetes anyagból készülő állatmodellek, valamint méretarányos fotóinstallációkon keresztül – emelte ki.

– A környék hagyományos erdészeti mesterségei (szénégetés, fatermelés, hamuzsírégetés, fuvarozás) továbbá néhány eredeti régi eszköz bemutatása egy 2 négyzetméteres diorámán, valamint archív fotókon jelennek meg a tervek szerint. Emellett a mályinkai farkasember legendáját és a dédesi vár történetét is megismerhetik az idelátogatók, valamint a környék nagy kincseit: a tiszta, bükki forrásokból eredő vizet és a pisztrángokat. Az Ökoturisztikai Látogatóközpontból kijelölt tanösvényen keresztül a látogatók elérhetik a fejlesztés keretein belül telepített mozgáskoordinációs játszóeszközöket, amelyek a Motorikpark kisrégió részét képezik, valamint a Begyeleg kilátót. Emellett kijelölt útvonalon túrázhatnak majd a látogatóközpont és a tardonai Jókai Mór Emlékszoba és Tájház között – tette hozzá Pál Lilla.

(A borítóképen: Haladnak a munkálatok a látogatóközpontnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában