veszélyes hely

2021.05.22. 13:00

Tragédia helyszíne volt, most okoszebra lesz az ózdi gyalogátkelő

Két veszélyesnek ítélt gyalogátkelőt is okoszebrává alakítanak át a közeljövőben. Ebből az egyik Ózdon, a Munkás úton található, ahol sok közúti baleset, gyalogos gázolás történt már a múltban.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Erről tanúskodnak a rendőrségi adatok, de a felhívás meghirdetésekor bárki megjelölhette az általa gondolt átkelőt. A terebélyes, több mint száz zebrát tartalmazó listára ezután elkezdődött a közönségszavazás, amelyen az ózdi és egy váci helyszín külön csatát vívott az első helyért.

A leadott voksok száma meghaladta a kétszázezret, aminek több mint a felét az ózdi és a váci helyszín kapta. A Generali Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából végül mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd.

– Sajnos még tragédia is történt ezen a részen, ezért én is fontosnak tartom, hogy biztonságosabbá váljon ez a gyalogátkelő – mondta Pintér Géza, aki napi szinten használja a Munkás úti zebrát. Innen tudjuk megközelíteni az autóbusz-állomást, ezen a négysávos úton pedig mindig nagy a forgalom. Sajnos a rendszeres sebességmérés ellenére sokan nem a szabályok szerint közlekednek. Szürkületben, sötétben a kivilágítás sem elegendő, ezért örülök, hogy fejlesztés lesz a zebrán.

Az okoszebráról

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai között szerepel a közlekedés biztonságosabbá tétele, a baleset-megelőzés, a kerékpárosok és gyalogosok védelme. Ennek érdekében a SafeCross okoszebra fejlesztőjével karöltve országszerte telepítenek okos­zebrákat, melyek növelik a biztonságos átkelések számát. Az okoszebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, az alapítvány a kivitelezési költségek 50 százalékát vállalja. A Generali 2018 óta összesen 40 okoszebrát adott át országszerte. Egy okoszebra kialakításának költsége körülbelül hárommillió forint.

A SafeCross okoszebra egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED-prizmákkal ellátott rendszer. A LED-fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint 2020-ban 1845 személysérüléssel járó gyalogos baleset történt az országban. 2019-ben 969, 2018-ban pedig 1079 esetben történt gyalogosgázolás a kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

Idén tavasszal a Generali és a Pearl Enterprises Kft. közösségimédia-oldalon meghirdetett versenyt indított, melyben a lakosság véleményét kérve keresték az ország legveszélyesebb zebráját. Az ózdi Munkás úti zebra (64232), valamint a váci Vác-Alsóváros Földvári téri gyalogátkelő (51478) kapta.

– A nagyszámú szavazatok után a Pearl Enterprises Kft. végül úgy döntött, hogy a győztes Ózd mellett a második helyen végzett Vácnak is felajánlja, hogy saját költségén átalakítja az ő gyalogos-átkelőhelyüket is – tette hozzá Bittner Péter ügyvezető. – Így mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd. A kivitelezések a tervek szerint ez év végéig valósulnak meg.

(A borítóképen: A Munkás úti helyszín nyerte a közönségszavazást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában