megmenekül az épület

2021.05.19. 14:00

Tehetségeké lesz az ikonikus Avas szálló

A tehetséggondozás, az oktatás és rendezvények helyszíne lesz néhány éven belül Miskolc ikonikus épülete.

Petri Nóra

Orbán Balázs,a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Veres Pál polgármester (b-j) az Avas Szállóban, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) sajtótájékoztatója elõtt, amelyen beszámoltak a kormány oktatási és tehetséggondozási stratégiájáról, az Avas Szállóval kapcsolatos tervekrõl, az MCC elképzeléseirõl és programjáról Miskolcon 2021. május 18-án.

Fotó: Vajda János

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) év elején vásárolta meg a miskolci Avas szállót. A felújítást követően a tehetséggondozást végző szervezet jóvoltából az épület egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely és kollégium, illetve nyitott közösségi tér is.

A tudásba fektetnek

Bejárást és sajtótájékoztatót tartottak kedden a romos állapotban lévő épületben, az eseményen részt vett Szentirályi Alexandra kormányszóvivő, Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke, Veres Pál, Miskolc polgármestere és Konyári György, az MCC regionális képviselet-vezetője.

Az épületbejárást követően Szentirályi Alexandra elmondta, hogy verseny­előnyt jelent, ha a tudásba fektetünk, ezt tartja szem előtt a kormány is, amikor oktatáspolitikai döntéseket hoz. Kiemelte, az oktatási kiadások 2021-ben meghaladják a 2240 milliárd forintot, ami megközelítőleg 800 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez, és több mint 90 milliárdot 2020-hoz képest.

– Az elmúlt 30 évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor összesen több mint 900 helyszínen, 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések.

Gyorsítópálya lesz

– Korábban sosem látott forrásmennyiség áramlik a teljes felsőoktatásba is, ami annak innovatív megerősítését szolgálja. A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon – mondta kormányszóvivő.

– A Mathias Corvinus Collegium egy 25 éve működő tehetséggondozó intézményrendszer, amely az általános iskolától az egyetem végéig, sőt azon túl is gyorsítópályát kíván ácsolni a legtehetségesebb magyar fiataloknak. Erről Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke beszélt.

– Tavaly az Országgyűlés támogatásának köszönhetően soha nem látott fejlesztési pályára állt a negyedévszázados múltú oktatási szervezet. A cél az, hogy néhány éven belül a Kárpát-medencében 35 helyszínen foglalkozzunk ingyenes képzéseinkben a legtehetségesebb fiatalokkal. Minden megyeszékhelyen vagy megyében lesz MCC-s központ, emellett a határon túl is; Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, illetve egy bécsi központtal is készülünk – ismertette Orbán Balázs. – Szeretnénk miskolci tevékenységünket is kiterjeszteni, így megjelenik majd az MCC teljes palettája – utalt az egyetemistáknak és középiskolásoknak induló tehetséggondozó programokra.

– Egy olyan épületet kerestünk, ami egyrészt méltó a Mathias Corvinus Collegiumhoz, a tehetséggondozó tevékenységhez, másrészt pedig egy kulturális és örökségvédelmi missziót is felvállaltunk – mondta az MCC kuratóriumi elnöke.

Újra régi fényében

Kiemelte, az MCC az Avas szálló épületében oktatási és tehetséggondozási tevékenységre alkalmas helyiségek mellett kollégiumi férőhelyeket alakít ki, valamint olyan közösségi tereket hoz létre, amelyek a helyiek és az ide látogatók számára is hozzáférhetők lesznek. Az alapítvány elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos funkciókkal tovább bővíthető az épület. – Hamarosan kiírják a tervezés közbeszerzési pályázatát, az elképzelések szerint jövőre elkezdődhet a kivitelezés, néhány éven belül az Avas szálló újra régi fényében fog tündökölni – húzta alá Orbán Balázs.

Veres Pál, Miskolc polgármestere rámutatott: hosszú évtizedek méltatlan és végtelenül elszomorító enyészete után, végre itt a lehetőség arra, hogy megújulhasson ez az egykor csodás épület, hogy begyógyítsuk a Miskolc főutcáján tátongó sebet. – Amikor elfogadtam a felkérést, hogy induljak a polgármesteri címért, én ezt tűztem ki az egyik fő célként magam elé, ezért lett az Avas szálló megmentése a Nagy-Miskolc program egyik alappillére. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a kormány és a Mathias Corvinus Collegium támogatásával és elképzelése alapján most egylépésnyire vagyunk attól, hogy ez a terv valóra váljon. Veres Pál kiemelte, az épület új közösségi funkcióját és a tehetséggondozás szerepét, ami az egész régió javát szolgálja.

Konyári György, az MCC regionális képviselet-vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Miskolcon a 2015 óta jelen lévő Fiatal Tehetség Program mellett – 2021 őszétől –, elindul az Egyetemi Program és a Középiskolás Program is. Megközelítőleg 200 diák képzése kezdődhet meg az új tanévben. A jelentkezési időszak most is tart. Bővebb információ a programról az mcc.hu oldalon is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában