nem az első esett

2021.05.28. 09:00

Milliós károkat is okozhatnak a kutyák

Továbbra is előfordulnak olyan esetek Miskolcon, hogy parkoló autókat rongálnak meg ebek.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ahogy a közelmúltban beszámoltunk róla, a tavalyi eseteket követően az elmúlt másfél hónapban ismét felszaporodott Miskolc több pontján, de elsősorban Diósgyőrben a kutyák által elkövetett autórongálások száma. Az esetek főként éjjel történnek, és úgy következnek be, hogy macska vagy rágcsáló bújik meg az autó motorterében vagy a jármű alatt, és a kutyák kárt tesznek az autóban, miközben próbálnak hozzáférni. Cikkünk megjelenése óta is jeleztek olvasóink újabb eseteket, de olyanok is vannak, akik hitetlenkedve fogadják, hogy a kutyák képesek lennének komolyan megrongálni egy autót.

Rendőrségi esetek

Érdeklődtünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol az Északnak elmondták, hozzájuk is érkeztek bejelentések, legutoljára a múlt héten. A rendőrök minden esetben kimennek, vizsgálják a körülményeket, hogy valóban kutya okozta-e a káresetet, ha igen, akkor megpróbálják felkutatni az eb gazdáját. Az esetek nagy részében azonban kóbor kutyák okozzák ezeket, és még ha sikerül is az ebet befogni, nem találnak benne transzpondert, így pedig nincs gazda, tehát felelőst sem lehet találni. Az eseteket jelzik az önkormányzatnak és a gyepmesteri szolgálatnak, akik megpróbálják befogni az állatokat, azonban a tapasztalatok szerint folyamatos az újabb kóbor ebek megjelenése.

Halottak már ilyen esetekről, azonban jelenleg nem érkezett hozzájuk megkeresés Miskolcról, mondta el lapunknak Hámori László, a Gépjármű Károsultak Országos Szövetségének (Gékosz) elnöke. Mint mondta, nincsenek könnyű helyzetben a kárt szenvedő autósok, ha az adott önkormányzat tesz egy méltányossági gesztust a károsultak felé, az jó, de kicsi rá az esély, hogy ez bárhol is általánossá válna és egyetemlegesen minden károsultat kártalanítanának.

– Ismerve a önkormányzatok büdzséjét, ez nem valószínű, a jogi helyzet pedig eléggé bizonytalan. Ha valaki kap kártérítést, és az más károsult tudomására jut, akkor joggal kérdezheti, hogy ő miért nem kapott. Ez még az egyébként lojális autósokat is összeugraszthatja. Jogilag a kártérítésre senki nem kötelezhető, akkor lehetne, ha szemtanú látja, hogy egy bizonyos állat volt a „tettes”, azt befogják, a tulajdonost be tudják azonosítani és a tulajnak van például olyan lakásbiztosítása, amelynek a terhére téríthető a kár. De rengeteg alap- és speciális feltételnek kellene összeállnia, ami nem könnyű. Ha viszont a gazdával perre menne valaki a kártérítésért, az szinte helyből vesztett ügy lenne az autósnak, nagyon nehéz lenne egy jogi ügyet végig vinni úgy, hogy kártérítés legyen a vége – mondta Hámori László.

Megoldás a casco

Hozzátette: amellett, ha az önkormányzat méltányosságot gyakorol, a megoldás még a cascobiztosítás lehet. Ez ugyanis olyan rongálási kárnak minősül, ami esetén fizet a biztosító. Természetesen csak akkor, ha az önrészen felüli kár keletkezik.

– Nagyon hasznos dolog a casco, én mindenkinek ezt mantrázom, mert legutolsó állomásként segítséget nyújt a bajban. Még akkor is, ha bármiféle kárigénynél elképzelhető, hogy később lesz felelős személy. Például, ha egy balesetnél vitatott a felelős, akkor már előzetesen segítséget nyújt a casco, amíg ítélet születik az ügyben. Sokkal többet ér a casco, mint ahányan úgy gondolják, hogy megkötik – tette hozzá az elnök.

Nagyon is valós tény, hogy a kutyák komolyan megtudják rongálni az autókat, mondta el megkeresésünkre Homoki Ádám, a karosszériajavítással, fényezéssel foglalkozó miskolci Homoki Kft. ügyvezetője.

– Két eset lehetséges, az egyik, amikor a motortérben lévő rágcsáló miatt esik a kutya az autónak, de vannak olyan ebek is, amelyek a természetükből fakadóan ugranak, másznak fel az autóra, akár a motorháztetőn ugrálnak, vagy megrágják bizonyos alkatrészeit. Egy, másfél hónapja ugrásszerűen megnőtt az ilyen esetek száma nálunk, nagyrészt egymástól független rongálások voltak, és előfordult elzárt udvaron is, tehát nem csak a kóborló kutyák számlájára írhatóak. Érdemes a szabadban parkoló autóknak időnként átnézni a motorterét, ha a szigetelésként benne lévő szövet meg van rágva, vagy egyéb nyomokat találunk, akkor bizony nyest látogatja az autót, esetleg egyéb rágcsáló. Főleg hideg időben húzódnak be szívesen a leállított autó még meleg motorterébe. Ezek az állatok önmagukban is képesek kárt tenni az autóban, de a kutyarongálásnak is kiváltó okai lehetnek – hívta fel a figyelmet Homoki Ádám.

Komoly károk

Hozzátette: heti rendszerességgel fordulnak hozzájuk károsultak, több esetben nagyon komoly javítási költség keletkezik. A szakember ugyanis azt mondja, a mai autók alumínium vagy műanyag lökhárítóját egy nagyobb testű kutya könnyedén darabokra tudja törni, de láttak már lámpatest-, hűtőrács-, motorháztető-, sárvédőrongálást is, amelyeket sok esetben cserélni kell. Gondot okoz, hogy gyakran sérülnek a vezetékek, illetve ha a kutya körbeugrálja az autót, akkor a körmével összekarcolja, ami miatt előfordulhat, hogy minden karosszériaelemet fényezni kell. Így volt már olyan autós, akinek milliós kár keletkezett a járművében.

Mivel a Homoki Kft.-nél teljes kárügyintézést is vállalnak, így az ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a casco mellett segítség lehet ilyenkor a lakásbiztosítás is. Ugyanis a legtöbb biztosítás már tartalmaz külön nevesített állat okozta kárt, ami az ilyen esetek mellett kutyaharapás esetén, vagy egy állat elütése során keletkező kár esetén is segítséget nyújthat.

(A borítóképen: Egy rágcsáló megjelenése elég hozzá, hogy az ismert autóban kárt tegyen az eb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában