hadiipar

2021.05.04. 07:26

Célkeresztben a védelemipari lehetőségek

A védelemipari beszállítói és az ehhez kapcsolódó képzési lehetőségekről tárgyaltak.

A katonai Toborzóiroda Miskolc belvárosába költöztetéséről, az önkéntes tartalékos zászlóalj elhelyezéséről, valamint a védelemipari beszállítói és az ehhez kapcsolódó képzésilehetőségekről tárgyalt délután a Városházán Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselővel, és Veres Pál, Miskolc polgármesterével. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a Honvédelmi Minisztérium által indított programok, mint például a haderőfejlesztési- és a kadétprogram számos lehetőséget tartogat a város, az itt élők és az itt működő vállalkozások számára. Ezért is tartotta fontosnak meghívni Miskolcra a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát egy egyeztető megbeszélésre.

- A védelemipari fejlesztésekből és beruházásokból Miskolc, és a megye is részesül – utalt Csöbör Katalin Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel való korábbi megállapodására. – Ahhoz azonban, hogy minél több vállalkozás részt tudjon venni a programban, fontos, hogy megismerjék a hadiipari elvárásokat és terveket a térségben működő vállalkozások. Nemrégiben már rendeztünk egy zártkörű konferenciát, amelyen néhány helyi vállalkozó tárgyalhatott Magyar Ferenccel, az ITM miniszteri főtanácsadójával. Minél több miskolci és Miskolc környéki céget szeretnénk bevonni ebbe az újjáéledő iparágba. A mai megbeszélésen a védelemipari beszállítói és az ehhez kapcsolódó képzési lehetőségekről is tárgyaltunk. Ruszin Romulusz felvázolta a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztési programját, valamint szót ejtett a tárca kadétprogramjáról, amelyhez már 14 Borsod megyei iskola csatlakozott. Sikerként értékelte, hogy a Miskolci Egyetemen csaknem 300 hallgató vette fel a honvédelmi ismeretek tantárgyat.

- Nagyon fontos bázisa Borsod megye, Miskolc az önkéntes tartalékos képzésnek – mondta Ruszin Romulusz, – úgy gondoljuk azonban, hogy a régióban még vannak lehetőségek. A katonai hivatás ugyanis életpályát is biztosít a fiataloknak, ezért is szeretnénk például Miskolc belvárosába költöztetni a Toborzóirodánkat. A megfelelő helyiség keresésében nagy segítségünkre volt képviselőasszony és a megbeszélésen polgármester úr is felajánlotta segítségét. Terveink között szerepel, hogy az önkéntes tartalékos zászlóaljnak is találjunk egy megfelelő épületet Miskolcon, ebben is kértük Csöbör Katalin és Veres Pál segítségét. Miskolc polgármestere ígéretet tett arra, hogy megpróbálják megtalálni a Honvédelmi Minisztérium által igényelt helyiségeket, épületeket. A város számára is fontos, hogy csatlakozni tudjanak a minisztérium által indított képzési programokhoz, valamint kiemelte, hogy a Miskolci Egyetem által biztosított tudásbázis alapja lehet a védelemipari fejlesztéseknek – húzta alá Veres Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában