koronavírus

2021.04.22. 11:24

Élen járunk a védekezésben

A koronavírusos betegeket el tudják helyezni, ellátásukat stabilan tudják biztosítani.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

A koronavírus-járvány harmadik hulláma a rendelkezésre álló adatok alapján lecsengőben van. Ha az új megbetegedések számát tekintjük, akkor azt láthatjuk, hogy a görbe meredeken zuhan. A harmadik hullámban megyénk végig fehér zónában maradt, ami azt jelenti, hogy a napi megbetegedések számában messze elmaradtunk a fővárostól vagy más megyéktől. Köszönet ezért az itt élőknek, a borsodi polgároknak, hiszen ez azt is jelenti, hogy a védekezésben élen jártak és a járványügyi intézkedéseket jól alkalmazták – mondta dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház főigazgatója.

A kórház ter­heltsége is viszonylag kedvezően alakult

dr. Révész János

Ennek megfelelően a kórház terheltsége is viszonylag kedvezően alakult. A második hullámban voltak olyan periódusok, amikor a Semmelweis Tagkórház megtelt koronavírusos betegekkel. A harmadik hullámban két telephelyen gyógyították a pácienseket, a Semmelweis Tagkórházban és a Szent Ferenc Tagkórházban. Egyszer sem adódott olyan kritikus helyzet, amikor nem tudták elhelyezni a betegeket. Az ellátás mindvégig stabil volt. Jelenleg a betegek száma mindkét telephelyen folyamatosan és jelentősen csökken. Talán májusra eljuthatnak arra a pontra, hogy a koronavírusos betegek ellátását egy helyre, a Semmelweis Tagkórházba tudják majd koncentrálni – vélekedett a főigazgató.

Folyamatos a munka az oltópontokon

Az oltások kiszolgáltatása részben a négy városi kórházban – Edelény, Ózd, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely –, részben a megyei központi kórházban történik – tudatta a főigazgató. Ezeknek az oltópontoknak a működése zavartalan, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a szervezés megfelelő színvonalú legyen, emberi és szakmai szempontokat egyaránt figyelembe véve. A háziorvosok nagy segítséget nyújtanak a munkában. A megyében praktizáló háziorvosok megközelítőleg négyszázan vannak, tehát ha egy orvos egy nap alatt csak tíz beteget olt be, az is naponta négyezer ember. Természetesen ezt nem lehet minden esetben így számolni, de mindenképpen nagymértékben hozzájárulnak az oltakozás gyors üteméhez – fogalmazott a főigazgató.

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos

Amikor döntenek abban, hogy egy nagy létszámú populációt átoltanak valamilyen vakcinával, akkor meg kell győződni arról, hogy az adott vakcina hatékony, tehát a betegség ellen védettséget ad, másfelől arról, hogy biztonságos. Ennek mindkét eleme teljesül.

A vakcinák között összetételben vagy biológiai hatásmechanizmusát tekintve vannak különbségek, ahogyan bármely más gyógyszer esetében is. A főigazgató példaként említette a vérnyomáscsökkentőket. Azoknál is van olyan, amelyik az érfalat tágítja, a másik a víz mennyiségét csökkenti az erekben, de ettől függetlenül mindkettő csökkenti a vérnyomást. Tehát az oltások esetében is igaz, hogy a hatásmechanizmusa némileg különbözik egymástól, ugyanakkor a betegség elleni védettséget biztonságosan garantálja – emelte ki dr. Révész János.

Természetesen vannak olyan betegségek, amelyeknél bizonyos vakcinák preferálandóak. Autoimmun kórképek esetében például az mRNS-alapú, vagyis a Pfizer-vakcinát szokták javasolni. Ezt azonban minden esetben szakmai indokkal is alátámasztják. Akinél speciális, befolyásoló tényező nincs, ott bármelyik oltás nyugodtan felvehető. A megyei oltópontokon valamennyi vakcina elérhető. A megyei kórház tapasztalatait tekintve, oltási szövődményt, amely rövid vagy hosszú távú egészségkárosodást okozna, az átoltottak között nem észleltek – mondta a főigazgató.

A feladatokat ütemezik

A sürgős eseteket most is el kell látnia a kórháznak, de a halasztható vizsgálatokat, beavatkozásokat ütemezik.

Egyszerre kell megfelelni a járványügyi védekezésnek, az oltópontok működtetésének és a normál betegellátási követelményeknek.

Az, hogy mikor lesz az egészségügyben visszarendeződés, azt most még nem lehet tudni, de készülnek erre – jegyezte meg a főigazgató. Az ütemterv megvan, tehát, amint lehetőség nyílik rá, pontosan tudják, milyen ellátásokat milyen ütemben fognak visszaállítani.

A járványügyi veszélyhelyzet ellenére a kórház pénzügyi helyzete stabil maradt, a fejlődés nem torpant meg. Több beruházás zajlik az intézményben jelenleg is – tette hozzá a főigazgató.

A Covid-helyzet ideje alatt már átadtak két coronaria katéteres műtőt, beüzemeltek egy új CT-készüléket, illetve jelenleg egy használt CT-berendezés újra üzembe állítása zajlik a kapacitás növelésére a megyei kórház központi telephelyén.

Tovább folytatódik a nővérszálló építkezése, a Semmelweis Tagkórházban egy MR-készülék áll majd munkába hamarosan, illetve ugyanitt a gyermekpszichiátria épülete készül, a felnőtt pszichiátria épülete megújul.

Teljesíteni szeretnék azokat a stratégiai célokat, amelyek a megye betegellátásában fontosak.

(A borítóképen: A megyei oltópontokon valamennyi vakcina elérhető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában