állatvédelem

2021.03.14. 11:30

Összefogás az állatok védelméért

Akár operatív módszereket is bevetnek a rend­őrök, hogy eljussanak az elkövetőkhöz.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Komoly társadalmi összefogás indult az elmúlt hónapokban az állatvédelem érdekében, amely kapcsán kifejezett cél a nem megfelelő tartás, a szaporítás és a kutyaviadalok felszámolása.

Az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték az Agrárminisztériumban, februárban állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várták a lakosság véleményét, de az állatkínzások és állatviadalok felderítése és visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központja is.

A kutyák menhelyen vannak, és még bizonyítékul szolgálnak

Az erőfeszítéseknek máris van eredménye, hiszen rövid időn belül az ország több pontján is lecsaptak illegális állatviadalok szervezőire, legutóbb éppen megyénket is érintően, amikor Kistokajban, Rakacán és Egerben ütöttek rajta az érintetteken egy időben a rendőrök, és 24 kutyát mentettek ki a rossz tartási körülmények közül. Érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon elmondták, az állatok jelenleg fontos részei a folyamatban lévő eljárásnak, hiszen bizonyítékként szolgálnak, menhelyen gondoskodnak róluk. A vizsgálat lezárulta után az ügyészség dönt majd a végleges elhelyezésükről.

Elmondták azt is: a rend­őrség több irányból is igyekszik eljutni az állatkínzókhoz, amelyben több oldalról kapnak segítséget is, így akár lakossági bejelentés, állatvédők jelzése, saját észlelés vagy nyomozati tevékenységek, operatív módszerek is szóba jöhetnek. Bár nagyban nem térnek el ezek a típusú nyomozások más bűncselekményektől, de némi specialitása azért van, így például állatorvos, vagy akár biológus segítségét is igénybe veszik, például a fajta pontos megállapításánál.

– Eddig nem volt jellemző, hogy ezek mögött az esetek mögött szervezett bűnözői csoportok álltak volna, de ennek lehetőségét is vizsgálják a kollégáim, akár a jelen esetnél is, amelyben még folyamatban vannak nyomozati cselekmények – mondta el az Északnak Janasóczki Attila c. r. alezredes, a főkapitányság szóvivője.

Kérdésünkre azt is hozzátette, bár korábban előfordultak kutyalopási ügyek is a megyében, azonban manapság már ritkák az ilyen esetek, és azok sem az olyan fajtákra fókuszálnak, amelyek viadalok szereplői lehetnek, inkább az olyan fajtákat célozzák meg, amelyek utódai jó pénzért értékesíthetőek szaporítás esetén.

(A borítóképen: Társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában