Egy éve van járvány

2021.03.12. 07:00

Két gyógyszerrel is küzdenek a fertőzés ellen, de lenne jobb megoldás

Az antitest-terápia újdonságnak számít a koronavírusos betegek kezelésében.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

A koronavírus megjelenése óta folyamatosan próbálnak az orvosok újabb és újabb gyógyszereket, terápiákat bevetni a fertőzöttek meg­gyógyítása érdekében, de igazából átütő sikerről még nem lehet beszámolni. Ezt dr. Csilek András infektológus szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetének elnöke mondta lapunknak. Hozzátette: az igazi megoldás a vakcina, a járvány egyetlen hatásos ellenszere.

Kétféle gyógyszer

– Tavaly, amikor az első betegek kórházba kerültek, sokkal több gyógyszert adtunk nekik, mint most, azóta ugyanis bebizonyosodott, hogy számos tabletta nem hatásos. Az első hetekben például kinint is használtunk. Ez láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő gyógyszer, eredetileg a maláriát gyógyították vele. Van azonban két vírusellenes szerünk, amit most is használunk, a favipiravir és a remdesivir. Vagy az egyiket, vagy a másikat, esetleg mindkettőt adjuk egy-egy betegnek. Változás történt abban is, hogy a járvány elején nem volt egyértelmű, hogy kell-e minden betegnek véralvadásgátlót adni, de ma már gyakorlatilag minden beteg kapja. Vannak, akik intenzív osztályra került embereket plazmaterápiával kezelnek, ennek hatékonysága azonban változó, úgy fogalmaznék, hogy nem átütő erejű, mert ezzel kapcsolatos összefoglalót még nem láttam – sorolta a szakorvos. Jelezte, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a jelenleg használt gyógyszerek mennyire hatásosak, ugyanis nincs megfertőződött kontrollcsoport, aki ne kapná. Emiatt nem lehet tudni, hogy a betegek egy része a vírusellenes gyógyszerektől gyógyult-e meg, vagy egyébként is legyőzte volna a szervezetük a kórt. Tehát a kórházba került betegek közül az enyhébb tünetekkel rendelkezőket gyógyszerekkel kezelik, a súlyosabb esetek oxigént kapnak, a legsúlyosabbak pedig az intenzív osztályra kerülnek. Közülük kevesen gyógyulnak meg, jegyezte meg dr. Csilek András, de pontos adatokat nem tudott mondani.

Antitest-terápia

Beszámolt viszont egy újdonságról, az úgynevezett antitest-terápiáról. – Ez azonban még nagyon gyerekcipőben jár. Hasonlít a plazmaterápiára, csak ebben az esetben tiszta Covid-antitestet kap a beteg. Enyhe tünetes fertőzötteknél kezdik alkalmazni, Miskolcon is használják majd a közeljövőben. Ez a terápia nem más, mint passzív immunizálás. A gyógyszer új, de hatásmechanizmusa régi, jól bevált módszer. Az antitestek hatástalanítják a vírus egy részét, ezáltal a szervezet könnyebben megbirkózik a fertőzéssel. Nagy előnye. hogy a beteg nem kerül súlyos állapotba – magyarázta a szakorvos.

Fejlesztenek

Megjegyezte: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy valamilyen új gyógyszer száz százalékig hatásos lesz, de örülne neki, ha lenne ilyen, mert a most használatosak közül egyiket sem a koronavírusra fejlesztették ki. A favipiravir influenza elleni, a remdesivir pedig ebola elleni szer. – A Pécsi Tudományegyetem kutatói fejlesztenek koronavírus elleni gyógyszert, de a gyakorlatban még nincs átütő siker. Az utóbbi időben közel 50 tablettáról állították azt, hogy hatásos lehet, de ami működik a kémcsőben, nem biztos, hogy működik a gyakorlatban is – fogalmazott dr. Csilek András. Hozzátette: újdonságnak számít azonban, hogy a favipiravir elérhető lesz a háziorvosok számára is. Mivel ezt az enyhe tüneteket mutató betegek kapják, sok ember otthon gyógyulhat, nem kell kórházba kerülnie. A szakorvos nem látja veszélyét annak, hogy a háziorvosok felírhatják a tablettát, hiszen a gyógyszerek 90 százaléka most is elérhető a háziorvosi praxisból.

(A borítóképen: A legjobb terápia még mindig a megelőző oltás)

Vérmosást is bevetnek

Különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél jó eredménnyel Kiskunhalason. A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet. Azért, hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest részt „kivonják”, így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában