tankötelezettség

2021.03.06. 11:30

Ha még nem iskolaérett...

Az Oktatási Hivatal általában jóváhagyja a szülők halasztási kérelmét.

Hegyi Erika

20210205 Szeged Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Bölcs Utcai Óvoda Kiskundorozsmán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások, adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint köztudott, az országgyűlés még 2019-ben hozott döntést arról, hogy 2020. január 1-jétől csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét már betöltött gyermek az óvodai nevelésben. A kérelmeket az Oktatási Hivatal bírálja el, kérdéses esetekben szakértő bizottság hozza meg a döntést. Korábban az óvoda pedagógusai hoztak döntést arról, hogy a 6 éves gyermek iskolaérett-e, vagy sem, a problémás esetekben akkor is a szakértői bizottság döntött.

Az Ináncsi Óvoda-Bölcsődébe évente 20–25 nagycsoportos óvodás jár, közülük 4–5 gyermek marad még egy évig óvodában, tudtuk meg Rácz Zita intézményvezetőtől.

– Tulajdonképpen a jogszabály-módosítás után is az óvodapedagógus ismeri a legjobban a gyermekeket, hiszen 3 évig ő foglalkozik velük, fejleszti őket. A pedagógusok tesznek javaslatot arra is, hogy a szülő adja be a halasztási kérelmet. Ezzel általában egyetértenek az édesanyák és édesapák, de ez nem éri őket váratlanul, hiszen a pedagógusok a három év alatt folyamatosan adnak tájékoztatást a gyermek fejlődéséről – mondta az Északnak az intézményvezető.

Hozzátette: általában a nyári születésű 6 évesek maradnak még egy évig az óvodában, és nem is az értelmi képességeik miatt, hanem inkább azért, mert szociálisan még nem érettek az iskolára. Ez pedig nagyban akadályozhatja a teljesítményüket, a beilleszkedésüket.

– Az új szabályok szerint a szülőknek egy elektronikus felületen kell kitölteniük a halasztási kérelmet. Ehhez azonban segítségre van szükségük, ezért időpontot adunk, és segítünk nekik a kitöltésben. Ezután kinyomtatjuk és aláíratjuk velük, majd postázzuk. Általában mellékeljük az óvodapedagógus szakvéleményét is. Az a tapasztalatunk, hogy a kérelmeket jóváhagyja az Oktatási Hivatal, hiszen iskolaérett gyermekek szüleinek soha nem javasolnánk a halasztást – jegyezte meg Rácz Zita.

Sokan maradnak

A Taktabáji Kék Ibolya Óvoda egycsoportos intézmény. Kovács Anita megbízott óvodavezetőtől megtudtuk, 30 gyermekük van, közülük 12 nagycsoportos megy iskolába, 9-en viszont még maradnak egy évig óvodában.

– Az új jogszabály megszületése előtt a szülők januárban vitték a gyermekeket a szakértői bizottsághoz az iskolaérettség megállapítása céljából, most azonban ez már októberben-novemberben megtörténik, hiszen a halasztási kérelmeket január 15-éig be kell adni. A szülők egyébként látják, ha a gyermekük még nem iskolaérett, sokszor ők maguk kérik az óvodapedagógus véleményét a halasztásról. A kérelmek kitöltésében a családsegítő szolgálat segít nekik, hiszen az elektronikus kérvény kitöltése szinte minden szülőnek gondot okoz – sorolta Kovács Anita.

Hozzátette, náluk probléma az is, hogy mivel csak egycsoportos az óvoda, és nem megy iskolába minden 6 éves, a 3 éveseket nem tudják felvenni. Így sok gyerek csak 4 vagy 5 éves korában kerül óvodába, ami a fejlődésük szempontjából nem kedvező.

(A borítóképen: Óvodások játszanak az intézmény udvarán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában