Közös tervezés

2021.03.02. 09:00

Együtt tervezik újra Szikszó jövőképet

Szeretnék újraformálni a város jövőképét, fejlesztési koncepcióját, stratégiáját.

20201126 Szikszó fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Igazi gigaberuházások valósulhatnak meg Szikszón és a település ipari parkjában.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Együtt gondolkodásra hívják a lakosságot, ugyanis Szikszó újra-tervezése – Csináljuk közösen címmel indította útjára felhívását Szikszó önkormányzata. 2021-ben, az új európai uniós tervezési-költségvetési időszak elején kötelező megújítani Szikszó minden tervezési dokumentumát. A felhívás szerint itt a lehetőség, hogy közösen „kitalálják”, „újraformálják” a várost, a jövőképét, fejlesztésének koncepcióját, stratégiai megoldásait. Így arra kérnek mindenkit, hogy aki részt venne az együtt gondolkodásban az küldje be a Szik-szó újságban lévő lapot, vagy jelentkezzen elektronikusan.

„Az újratervezés értelme elsősorban abban van, hogy a jövőben az történjen a városban, amit a szikszóiak akarnak, amivel a szikszóiak többsége egyetért, az itt élők javára és ne kárára valósuljanak meg városfejlesztési lépések. A jó tervekkel, átgondolt, következetes, jövőbemutató, kreatív, ötletes, de reális elképzelésekkel pedig könnyebben vonhatunk be a megvalósításukhoz pályázati, európai uniós és kormányzati támogatásokat. Könynyebben lehetünk képesek az üzleti szféra beruházásait vonzani, s mi, itt élők is támogató kereteket kapunk egyéni, családi döntéseink, jövőnk építéséhez” – osztotta meg gondolatait a felhívás kapcsán dr. Piskóti István, a város alpolgármestere.

Folytatják a munkát

A tájékoztatás szerint az egészségügyi veszélyhelyzet miatti korlátozások és az abból fakadó gazdasági visszaesés Szikszó lehetőségeit, fejlődését is visszafogja. Ugyanakkor folytatják mindazt a munkát, melyekről korábban már beszámoltak. Amint az időjárás engedi, indulhat a karolai felújítási munka és az ahhoz is kapcsolódó környezetvédelmi programsorozat. Hamarosan megújul a város honlapja, áprilistól megújul a SIXO TV működése mind a műsorprogram, a tartalmi, mind pedig a műszaki és vételi lehetőségek bővülésével. A bővülő kertészeti tevékenységre épülően a zöldségés gyümölcsfeldolgozó üzem tervezésének a végére értek. Már alakítják a tésztaüzem kapacitásainak és értékesítési tevékenységének korszerűsítését, annak pályázati segítséggel történő fejlesztését. A város nagyberuházásai a napokban eljutnak a tervezés intenzív, záró szakaszába, s néhány hónap múlva már felvonulhatnak a gépek a víz és szennyvízhálózat korszerűsítése, bővítése érdekében, és a déli iparterületen is láthatóak lesznek a csarnokok, az azokat körülvevő utak infrastruktúra-építése.

2020 nyarán a képviselő-testület elfogadta a következő négy évre szóló gazdasági programot, melyet széleskörűen bemutattak, és mindenki számára elérhető a város honlapján. Ebben már megfogalmazták azokat az alapelveket, melyek mentén elindulhatnak egy „erőt adó” kisváros megteremtésének útján.

Az elképzelések szerint az egyes fejlesztési dokumentumok elkészítésére, a különböző témák megvitatására számos, nagyobb és kisebb fórumot, vitát, workshopot szerveznek majd a következő hónapokban, és írásban is lehet véleményt nyilvánítani, javaslatot megfogalmazni.

(A borítóképen: Együtt gondolkodásra hívják a lakosságot Szikszón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában