Adósság

2021.03.28. 09:00

A baloldali hitel miatt csődbe juthat Miskolc

2022-ben kell visszafizetni a baloldali városvezetés által felvett 8 milliárd forintnyi adósságot.

20201027 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Mentőcsomag a vendéglősöknek, díjcsökkentés a taxisoknak " címmel tartunk sajtótájékoztatót. képen: Dr. Soós Attila képviselő

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Ádám János

A borsodi megyeszékhelyet fenyegető gazdasági krízisre hívta fel a figyelmet a Fidesz–KDNP frakciószövetsége pénteki sajtótájékoztatóján. A jelek szerint a baloldali városvezetésnek nincs stratégiája arra nézve, hogyan vezesse ki Miskolcot a csődközeli állapotból anélkül, hogy a lakosságot megterhelné.

– Szeretett városunk életében megtörténhet az a szégyen, hogy a baloldal, amely 2010 előtt is vezette Miskolcot, talán képes lesz újra csődbe vinni azt – mondta Soós Attila, a Fidesz miskolci önkormányzati képviselője. – Aki látja a város gazdasági helyzetét, azt is látja, hogy a baloldali városvezetés tehetetlensége, illetve kapkodó döntései eredményezték, hogy a város jelenleg is a fizetésképtelenség szélén táncol. Dr. Kriza Ákos és csapata 2010 és 2019 között Miskolcot fejlődő pályára állította.

Svájcifrank-alapú

– 2006-ban a baloldal megszavazott 22 és fél millió svájci franknyi kötvényadósságot Miskolcnak, amely jövőre lejár. Ez aktuális árfolyamon 8 milliárd forint környékén van, amit 2022-ben egy összegben kell majd visszafizetni. 2010-ben, amikor Kriza Ákos és az akkori városvezetés bizalmat kapott a miskolciaktól, egy, a mostanihoz hasonló csődközeli állapotban vették át Miskolcot, 36 milliárdnyi adóssággal. Viszont a kormány segítségével túllendültek a válságon, és újra fejlődő pályára állították – ismertette a képviselő.

A lakosságra terhelnék

Érdemi fejlesztésekre lenne szükség Miskolc gazdaságában, hogy a város elkerülje a csődöt.

– Bár a baloldali városvezetés részéről folyamatos a számháború, mi csak annyit kérünk, hogy hasonlítsák össze egzakt módon a 2010-es és a 2019-es állapotot. Ebből kiderülne, hogy a baloldal egyetlen költségvetési stratégiát ismer: hitelfelvétel, eladósítás, illetve adóemelések. Ha érdemben nem tudnak semmit elérni Miskolc fejlesztésében és fizetőképességének megőrzésében, akkor ez a város könnyedén csődbe juthat. A 8 milliárdos adósság a lakosságra nézve fejenként körülbelül 50 ezer forintos terhet ró. A Velünk a Város frakció ezt nyilvánvalóan a miskolciak zsebéből akarja kihúzni – jelentette ki a Fidesz önkormányzati képviselője.

Elmaradtak a felújítások

Annak idején nagyívű elképzeléseket hirdetett meg a baloldali városvezetés.

– A felvett hitelből, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint, a Főutca Pláza Projekt keretében rendbe kívánták hozni: a főutcát, a bazártömböt, a Centrumot, a Kazinczy-tömböt és Miskolc többezres bérlakásállományát is. Aki Miskolcon él, tapasztalhatta, hogy a fejlesztések elmaradtak. Azok az MSZP-s és DK-s képviselők, akik ezt beharangozták, nagyobb részt most is a városvezetésben ülnek. Felszólítjuk őket, hogy azon dolgozzanak, hogy amit ők varrtak a miskolciak nyakába, azt ők is fizessék vissza. Akkor, amikor adósságról beszélnek, nézzenek szembe vele, hogy a meglévő terheket is ők teremtették – hangsúlyozta Soós Attila.

A Főutca Pláza Projekt miatt felvett hitel sorsáról és Miskolc gazdasági fejlesztésére vonatkozó terveikről a Velünk a Város frakció képviselőit is megkérdeztük, de még nem kaptunk választ kérdéseinkre.

(A borítóképen: Soós Attila a súlyos adósságokra mutatott rá)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában