átverés

2021.02.23. 19:30

Vírus elleni csodaszereket ajánlanak a csalók

Nem létező szakértőkkel és kutatásokkal igyekeznek átverni az érdeklődőket a csalók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány továbbra is nagyszerű alkalmat nyújt a bűnözőknek, hogy az emberek természetes aggodalmát átverésre és anyagi haszonszerzésre próbálják meg felhasználni.

Nincs rá bizonyíték

Az nem újdonság, hogy a világhálón mindenféle bajra ajánlanak gyógyszereket, természetes gyógymódokat vagy egyenesen csodaszereket, amelyek a hirdetések szerint „még az orvosokat is ledöbbentik”. Sajnos, aki beteg lesz, bármit kipróbál a gyógyulás érdekében, főleg, ha természetes, jól kipróbált és nagyon hatásos szerként árusítják. A legtöbb esetben azonban ezek a szerek vagy nem azt tartalmazzák, amit állítanak róluk, vagy az adott betegséggel kapcsolatban nincs semmilyen bizonyíték a hatásosságukra, rosszabb esetben nem is kap semmit a vásárló az elutalt pénzéért, vagy valami olyasmit, ami még árt is neki, nemhogy használna.

A hatóságok régóta figyelmeztetnek rá, hogy senki ne vásároljon az interneten bizonytalan eredetű gyógyszert vagy táplálékkiegészítő szert, amelyet a megfelelő gyógyszerészeti hatóság nem ellenőrzött és engedélyezett, mert ezzel komoly veszélynek teszik ki magukat. Sajnos a „kamugyógyszerbiznisz” most a koronavírus kapcsán is alaposan felpörgött, hívja fel rá a figyelmet a rendőség.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen személyek koronavírus elleni csodaszereket próbálnak meg értékesíteni a lakosság részére. A minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak a hirdetéseik során.

Igyekeznek eltávolítani

Közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem találhatunk semmilyen ellenőrizhető adatot, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.

A bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt, és ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg.

A kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén minden esetben nyomozást indítanak az üzemeltető személyek azonosítása és felelősségre vonása céljából, valamint felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal a weboldalak internetről történő mielőbbi eltávolítása érdekében.

Fontos azonban, hogy internetfelhasználóként mindannyian tisztában legyünk a veszélyekkel, és idejekorán felismerjük a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átveréseket.

Kerüljük ezeket!

Egy dologban biztosak lehetünk: a koronavírust egy csapásra megszüntető csodakészítmények nem léteznek, a fertőzés megelőzésére valóban alkalmas védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá. Bármely hirdetés, amely ismeretlen forrásból származó csodaszereket ígér nekünk, átverés csupán. Mind a pénztárcánk, mind pedig az egészségünk megőrzése érdekében kerüljük el ezeket!

(A borítóképen: Ne dőljünk be a hirdetéseknek!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában