tűzifaosztás

2021.01.14. 20:00

Tűzifát osztottak Arnóton a rászorulóknak

A településen közel 180 család részesülhetett megközelítőleg egy-egy köbméter tűzifa-támogatásban.

Fotó: Ádám János

Az egyéb jogosultak mellett az aktív korúak ellátásában és a lakásfenntartási támogatásban részesülők számára tették lehetővé a tűzifa kiosztását a hét elején. A szállítás költségét és a saját hozzájárulást az önkormányzat az éves segélykerete terhére biztosította, ennek köszönhetően ez számukra nem járt többletkiadással.

Több módon támogatja a kormányzat a családokat

Az eseményen részt vevő Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő reméli, hogy a legjobbkor érkezik a családokhoz a tüzelő, hiszen az előrejelzések szerint hideg időkre számíthatunk az elkövetkezendő napokban. – Fontosnak tartjuk a kormányzattal együtt a családok támogatását, amelynek többek között része a tűzifaosztás. A választókerületemben Sajókeresztúr, illetve Szirmabesenyő lakosságát is érinti a segítség. A tűzifaosztás mellett szeretném kiemelni a január elsején életbelépő, új elemekkel bővülő családtámogatási rendszerünket. Azok a családok, amelyek gyerekeket nevelnek, hárommillió forintos otthonteremtési támogatásban részesülhetnek. Továbbá a falusi csok új településekkel bővül. A falusi lakások 5 százalékra lecsökkentett áfája vissza is igényelhető, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel történő vásárlás esetén illetéket sem kell fizetni – jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

Kockázatokat rejt a faosztás

Dr. Üveges István, a község polgármestere elmondta, hogy Arnót az első volt azon települések között, ahol megérezték, a szociálistűzifa-osztás szükségességét.

Hozzátette: kockázattal teli vállalás volt ez a kezdetekben számunkra, hiszen nem volt benne gyakorlatunk, és nem tudtuk, hogy a szétosztás milyen negatív érzéseket fog kiváltani azokból, akik nem lesznek rá jogosultak.

Megtudtuk: az idei szám majdnem hasonló nagyságrendű, mint a tavalyi. Az Északerdőtől összesen 173 erdei köbméter fát kapott Arnót. Ennek összértéke 4,8 millió forint, amelyhez 3,3 millió forinttal járult hozzá az állam, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját erőből valósította meg. 2021-ben majdnem pontosan ugyanannyi családnak tudott az önkormányzat segíteni, mint 2020-ban.

Az Észak-Magyarország munkatársa a helyszínen megtapasztalta, mit jelent a kistelepülésen élő rászorulók számára a szociális alapon kiosztott téli tüzelő.

Egy hónapra elég

Hevesi András és családja is jogosult az egy köbméter tűzifára.

– Úgy látom, hogy mindenki számára nagy segítség ez, hiszen hidegebb idő esetén a kapott mennyiséggel egy szűk hónapig is ki tudjuk húzni. A saját háztartásunkban összességében a télen körülbelül 7-8 köbméter fa fogy el, viszont van akinél

10 köbméter is. Négyen élünk 75 négyzetméteren, amelyet egy nagy kandalló segítségével fűtünk be. A 22-23 fokot minden esetben sikerül kényelmesen biztosítanunk. A szállításban az önkormányzat segítségét fogjuk igénybe venni – osztotta meg az Északkal Hevesi András. – Tudomásom szerint a településen elég sok rászoruló van, a feleségem szociális gondozóként végzi munkáját, így ezt testközelből látja és tapasztalhatja meg – tette hozzá.

(A borítóképen: 173 erdei köbméter fát kapott Arnót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában