fejlesztés

2021.01.11. 18:00

Nagy léptékű beruházások indulnak

A borkultúrát, a turizmust és a település élhetőségét, arculatát egyszerre javítják azok a beruházások, amelyekre forrást nyert a hercegkúti önkormányzat.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

Rák József, a Sárospatak melletti település polgármestere az Észak-Magyraországot arról tájékoztatta, hogy például másfél milliárd forintot nyertek egy borturisztikai tematikus élménypark létrehozására az úgynevezett Gombos-hegyi pincesoron. A tervek szerint a majdan gyönyörű kilátással rendelkező épület lehetőséget ad nemcsak a helyi, hanem egész Tokaj-Hegyalja borászati kultúrájának bemutatására a hozzá szorosan kapcsolódó gasztronómiával együtt. Az egykori szövetkezeti pince fölé magasodó központban lesznek kiállítások, 4D-s mozi, étterem, ajándékbolt, borkóstoló hely, valamint kávézó és panorámaterasz. Az odalátogatók képet kapnak a borvidék jellegzetességeiről, de megismerkedhetnek Hercegkút történelmével, a pincesorok történetével és a sváb kultúrával is. A tervek szerint a valamikori téeszpince néhány oldalága szintén megújul majd a támogatásból – tette hozzá a polgármester.

Az épület lehetőséget ad nemcsak a helyi, hanem egész Tokaj-Hegyalja borászati kultúrájának bemutatására – Rák József

Együttműködésben

Egy Erdőbényével és Szegivel konzorciumban elnyert pályázat révén a település másik pincesora, az úgynevezett Kőporosi is kap egy impozáns épületet – folytatta Rák József. Erre azért van szükség, mert az ottani pincék jellemzően kisebb méretűek, és nincs lehetőség nagyobb létszámú borkóstolók, boros összejövetelek lebonyolítására. Most egy XXI. századi, részben a földbe süllyesztett, 120 négyzetméter alapterületű „élménypontot” hoznak létre, amely üvegpanorámás kialakításával nemcsak impozáns része lesz a település ezen területének, de alkalmat ad 50–60 fős rendezvények lebonyolítására is – mondta a hercegkúti polgármester.

Mindezek mellett megújul az egyik, eddig is működő önkormányzati szálláshely. A Pogánykút Turistaházat alakítják át panzióvá egy, a régi partner szlovákiai Kisgéressel közösen elnyert, határon átnyúló pályázat eredményeként, amely mellett egy közeli ingatlan megvásárlásának köszönhetően parkoló is létesül – közölte. A forrásnak köszönhetően a templom mellé is épül egy parkoló, valamint kiszélesítik az utat a Kőporosi pincesor felé.

A turisztikai fejlesztések mellett az önkormányzat komoly figyelmet fordít arra is, hogy egyre élhetőbb legyen a település. Többek között ezt a célt szolgálja az iskola most zajló felújítása, amely 30 millió forintos kormányzati támogatásból, valamint 50 millió forint magánadományból történik. A polgármester beszámolója szerint az intézmény belül teljesen megújul, és a munkálatok az oktatási tevékenységet nem zavarják. Hamarosan elkezdődik a helyi piactér kialakítása is. Az önkormányzat már korábban megvásárolta a helyi művelődési ház melletti telket, itt alakítják ki majd a piacot. A terület alkalmas lesz kulturális és szabadidős programok lebonyolítására – fűzte hozzá a településvezető. A többihez képest talán kisebb, de a helyben élők biztonságos közlekedése szempontjából fontos az úgynevezett Kovács köz kiszélesítése – mondta a polgármester. Indoklása szerint a szűk útszakasz rendkívül forgalmas, hiszen azon keresztül közelíthető meg az iskola, az óvoda, a művelődési ház, az orvosi rendelő, a temető és a tájház, valamint a templom is, így fontos, hogy az út szélesebb és járdával is ellátott legyen. Ugyancsak a gyalogosbiztonságot szolgálja a temető mellett kiépítendő, mintegy 300 méter hosszú járda is. Mindezeken túl több forrásból a település üzemeltetéséhez, tisztán tartásához, a zöldterületek kezeléséhez szükséges eszközöket vásárolhatnak, valamint egy 100 kilométer hatótávú, elektromos meghajtású kisbuszt, amellyel a településre látogató turistákat el lehet szállítani a környékbeli látnivalókhoz, de a környékről is el lehet őket szállítani Hercegkútra – közölte Rák József.

(A borítóképen: A borturisztikai tematikus élménypark látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában