Covid–19

2021.01.17. 17:30

Gyorsan fertőz a vírusvariáns

Az új variáns ellen a régi módszerekkel védekezhetünk: maszk és távolságtartás.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Magyarországon is azonosították az angliai mutáns vírust. Mi lehet ennek a következménye? – kérdeztük Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanárt.

Megtudtuk tőle, hogy a mutáns vírust korábbi (decemberi) mintákból azonosították, ez lehetett az oka annak, hogy december végén, január elején kicsit magasabbra ugrott az új fertőzöttek száma, és hogy napokig nem akart javulni a többi statisztikai adat sem. Sem a kórházban ápoltak, sem az elhunytak száma nem csökkent. A szakember véleménye szerint a behurcolt vírus kedvezőtlen hatása már lezajlott, tehát a közeljövőben ez a mutáns már nem fogja érdemben rontani a statisztikai adatokat, így azt várhatjuk, hogy csökkenni kezd a fertőzöttek, a kórházakban ápoltak és az elhunytak száma is.

Maszk és távolságtartás

A víruskutató felhívta a figyelmet arra, hogy az új variáns ugyan gyorsabban terjed, de terjedésének módja ugyanaz, mint a korábbi vírusnak. Ezért ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, amelyeket eddig is: maszkviselés, társadalmi távolságtartás, kijárási korlátozás. Ha ezek betartásában fegyelmezettek vagyunk, akkor igazából többet nem tehetünk, de ezek éppen elegendőek, hogy erőteljesen lefékezzük a mutáns kórokozó terjedését.

Ilyen oltásigazolást kapnak, akik beoltatják magukat | Fotó: Vajda János

A szakember jelezte: a kormányzati járványügyi intézkedéseken sem szükséges szigorítani. Az azonban nagyon helyes, hogy a kormány további vakcinagyártókkal is folytat tárgyalásokat, beleértve az oroszokat és a kínaiakat. Minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy minél szélesebb körű legyen a lakosság átoltottsága. Ha nem áll rendelkezésre elegendő számban a fejlett technológiával készült Pfizer–BioNTech és Moderna-vakcina, akkor bármilyen más oltóanyag megfelel a járvány megfékezésére, hangsúlyozta a víruskutató.

– A vakcinázás megadja az esélyt, hogy egyre kevesebb ember fertőződjön meg, de a mostani, heti 30-40 ezer immunizálás sajnos nem elegendő ahhoz, hogy el lehessen kerülni a harmadik hullámot. Ahhoz legalább a mostani számnak a 3-4-szerese kellene. Az új vírus megjelenése miatt azonban nem emelkedik a nyájimmunitás küszöbe, az most is 60-70 százalékos átoltottság között alakul ki, attól függetlenül, hogy melyik koronavírusról van szó. Ez az utóbbi kórokozó-variáns egyébként legfeljebb időlegesen veheti át a hatalmat, mert ezt is előbb-utóbb egy másik variáns szorítja majd ki. A vírusok ugyanis egymással is harcolnak, az egyik ideig-óráig sikeresebb lehet, mint a másik. Azonban hogy a mostanit melyik fogja váltani, a brazil vagy egy még újabb, azt nem tudni. De mindegyik ,,hatalma” ideiglenes – mutatott rá Rusvai Miklós.


Várható volt a variáns megjelenése

,,Természetes volt, hogy meg fog jelenni a koronavírus új mutánsa Magyarországon. Mivel ez a vírusvariáns jobban terjed, mint az eddigi törzs, nagyon kell rá figyelni” – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a napokban a közrádióban.

Ő is azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások erre a variánsra is hatékonyak, így a védekezési szabályok betartása elegendő. Hozzátette: amíg nem érkezik elegendő mennyiségű vakcina, a jelenlegi korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani. Az infektológus főorvos szerint enyhítésre a következő hetekben nem számíthatunk. Mint mondta, a nyáj­immunitást kétféleképpen lehet elérni: vagy a lakosság hatvan-hetven százaléka átesik a betegségen, vagy beoltják őket a vakcinával. A teljes nyájimmunitás eléréséhez megfontolandó az is, hogy a 18 év alattiakat is beoltsák, jelezte Szlávik János. Véleménye szerint a koronavírus velünk marad, de újabb járványt nem fog okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában