koronavírus

2021.01.18. 16:00

Biztonságban a kocsiban is

A megfelelő fertőtlenítés, vagy akár a maszk viselése a gépjárműben is indokolt lehet.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány kitörése óta sokszor esett már szó arról, hogy a személyes higiéniában mire érdemes odafigyelni, mit tegyünk vásárlás közben vagy hazatérve az otthonunkba, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Van azonban a mindennapi életünknek egy érdekes szegmense is, ahol szintén nagyon fontos lehet az odafigyelés, ez pedig az autó.

Családtaggal egy térben

Egy nap folyamán akár többször is használjunk az autónkat, munkába járáshoz, a gyerekek óvodába, iskolába hordásánál, vásárlásnál, ügyintézésnél, illetve akár nem családtagokat is szállíthatunk vele, nem árt tehát átvenni, mikor, miként érdemes fertőtleníteni, tisztítani az autóbelsőt, vagy hogy mikor van értelme maszkot viselni a gépjárműben.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlása szerint a zárt utastér ellenére a megelőző óvintézkedések igen fontosak. Jelenleg csak az tekinthető ideálisnak, ha kizárólag a családtagjainkkal együtt utazunk az autóban. Ilyenkor maszk sem szükséges, amennyiben otthon sem viselünk védőmaszkot. A barát vagy a velünk együtt dolgozó munkatárs szállítása is még „belefér” – kivéve, ha náluk vagy családtagjaiknál fennáll a fertőzés veszélye –, azonban kevésbé ismert vagy ismeretlen személyekkel lehetőleg ne üljünk egy autóban. Ha mégis, akkor a maszk használata több mint ajánlott! Ha az autóban egyetlen utas van, és ő nem családtag, akkor a legbiztonságosabb, ha a jobb hátsó ülésen foglal helyet. Autózáskor az előzetes kézfertőtlenítés mellett még egy dolog különösen fontos: a rendszeres levegőcsere, a szellőztetés. Lehetőleg lehúzott ablakon keresztül. Ha bevásárlás után ülünk be az autóba, vagy éppen munkahelyről indulunk haza, fertőtlenítsük a kezünket, mielőtt a kormányt megfogjuk. A kormánykeréken megtapadó vírus akár 72 óráig is életképes maradhat! A legjobb, ha rendszeresítünk az autóban egy kézfertőtlenítőt, mondjuk a középkonzolban vagy az ajtózsebben tartva.

Ha benzinkúton járunk, mosatjuk az autót, vagy szervizbe visszük a járgányt, a maszk viselése és a higiéniai előírások betartása minden esetben fontos, ide értve a másoktól való megfelelő távolságtartást is. Ha hazaérünk, első utunk a fürdőszobába vezessen, ahol alaposan mossunk kezet, méghozzá úgy, ahogy a tájékoztató rövidfilmeken, hirdetésekben is láthattuk.

(A borítóképen: Saját autóban is indokolt lehet a kesztyű használata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában