Együttműködési megállapodás

2021.01.21. 14:30

Az összefogással egyenlő esélyeket teremtenek

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósággal.

Apagyi Beáta

balrl: Sztojka Attila, figazgat, Trsadalmi Eslyteremtsi Figazgatsg, Prof. Dr. Horvth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Fotó: Bujdos Tibor

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a tegnapi eseményen elmondta, a felsőoktatási intézmény nemcsak Magyarország, de Európa egyik leghátrányosabb helyzetű térségében működik. Ezért az egyetem vezetősége úgy gondolja, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ez a megye is a fenntartható fejlődési pályára álljon. Eddig is sok programot fogadtak be, amelynek középpontjában a társadalmi esélyteremtés témaköre áll, ez a továbbiakban sem fog majd változni részükről.

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság igazgatója hozzátette, hogy a megye versenyképességének alapja, az, hogy a gazdasági integráció minden egyes társadalmi rétegnél bekövetkezzen.

Tapasztalatot, tudást

– A megyében az álláskeresők nagy része legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Ezért a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság olyan foglalkoztatási formákat és módokat akar kialakítani a kormányzat segítéségével és a belügyminisztérium támogatásával, amellyel az alacsony iskolai végzettségű lakosok munkavállalási képességét is fejlesztheti. Erre szolgál majd a Miskolcon létesülő házgyár, ahol az alacsonyan iskolázottak foglalkoztatási módszereket, technikai elemeket sajátíthatnak el részképzések során, melyekkel nagyon gyorsan és egyszerűen akár saját házat építhetnek vagy újíthatnak fel. Tehát az érintettek foglalkoztatása mellett, elősegíti a lakhatási körülmények javulását, ami szorgalmazza a további munkavállalási törekvéseket. Mivel a könnyűszerkezetes technológia még fejlesztésre szorul, így mindenképp számítunk az egyetem kreatív, a fejlesztésben segítséget nyújtani tudó polgáraira. Illetve azokra, akik tanulmányaikkal a felzárkóztatásban tudnak segíteni. Számukra gyakorlati helyként is funkcionálhat a házgyár, ahol tapasztalatot, életszerű tudást szerezhetnek – emelte ki az igazgató.

Dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja kérdésünkre – miszerint, mikor érezhető ennek az együttműködésnek a hatása – így válaszolt: – A februártól kezdődő félév során elindulnak a gyakorlati feladatok megvalósításai, amelyek egyértelműen rövid távon érzékeltetni tudják a közös erőfeszítéseinket. A hallgatók önkéntes alapon, maguk vállalják a mentorálást, melynek keretein belül hátrányos helyzetű hallgatótársaikat is segíteni tudják. Ez egy hihetetlen összetartó erőről tesz tanúbizonyságot.

(A borítóképen: Sztojka Attila és Horváth Zita a megállapodás aláírásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában