ünnepvárás

2020.12.14. 16:00

Zsúfolt ezüstvasárnap

Segítség volt a vásárlási idősáv felfüggesztése, de így is nagy tumultus alakult ki mindenhol.

Horváth Imre

Varga Zsolt

Fotó: Vajda János

Elképesztően nagy tömeg fogadta azokat, akik ezüstvasárnap vásárolni indultak a megyeszékhelyre. Rengeteg volt az autó mindenhol az utakon, így napközben több helyen, többször is torlódások alakultak ki. A vásárolni igyekvők számát jól jelképezi, hogy a 306-os elkerülő út irányából a Szentpéteri kapuba igyekvők a Repülőtéri úton olyan sorral találták szembe magukat, amelynek a vasúti felüljárón túl ért a vége, majd a repülőtérig tartott. Délelőtt inkább a városba ki- és bevezető utakon volt nagyobb a forgalom, ami azt jelezte, hogy a vidékiek inkább reggel indultak el vásárolni, míg délutánra ezeken az utakon enyhült a forgalom, viszont még nagyobb volt a dugó a városon belül.

Dudálás és viták

A bevásárlóközpontok, hipermarketek, plázák, nagy áruházak környékén tömve voltak a parkolók, mindenhol akadozó forgalom, folyamatos dudálás és viták jellemezték a vasárnapot. A Szentpéteri kapuban lévő, több üzletet magába foglaló bevásárlóközpont üzletei is tele voltak, mindenhol csomaggal közlekedtek az emberek, ruhanemű, műszaki cikkek, szépségápolási termékek is szerepeltek a megvásárolt ajándékok között.

Itt szólítottuk meg Orsó Almát, aki családjával együtt vásárolt. Mint mondta, egy hónappal ezelőtt kezdtek el az ünnepekre vásárolni, így mostanra már elég jól álltak vele.

– Még néhány ajándék van hátra, amit be kell szereznünk, azokat jó lenne még a mai nap megvásárolni, mert egyre nagyobb a tömeg, és nem akarjuk az utolsó pillanatokra hagyni. Már ezen a héten nagyon sokan voltak mindenhol, ugyanis többfelé is jártunk, ezért is nagyon szeretnénk ma a végére érni a vásárlásnak – mondta el az Északnak. Hozzátette, jó, hogy felfüggesztették a vásárlási idősávot, mert így el tudtak indulni még reggel, igaz, a remélt kisebb tömeg nem valósult meg, mert így is nagyon sokan voltak mindenhol, akik hasonlóan gondolkodtak, mint ők.

„Még néhány ajándék van, amit be kell szereznünk, azt jó lenne még ma” – Orsó Alma

Már reggel is tömeg

A közeli hipermarket parkolója is tömve volt, folyamatosan hömpölyögtek ki és be az emberek a bevásárlókocsikkal, de a büfékocsiknak is nagy volt a forgalma, mivel sokan a vásárlás miatt kihagyták az otthoni ebédfőzést, így főtt ételt is vásároltak.

Karácsonyi díszeket, az ünnepi ebédhez valót és néhány ruhaneműt is vásárolt itt Varga Zsolt és családja, akik Szinpetriből jöttek a megyeszékhelyre, hogy beszerezzék, amire szükség van.

– A fele már megvan annak, amit vásárolni szeretnénk, de még megyünk tovább innen ruházati boltba, egyéb üzletekbe, de reggel például a Zsarnai piacon kezdtünk. Nagy a tömeg mindenhol, de ez ilyenkor ezzel jár. Szeretnénk ma mindent beszerezni, hogy még egyszer már ne kelljen ennyi ember közé menni az ünnepek előtt. Valahogy lehetne szabályozottabb, hogy egyszerre hány ember mehet a boltba, viszont az jó, hogy felfüggesztették az idősek sávját, mert akkor nem tudtunk volna reggel elindulni otthonról, pedig Szinpetri azért nem a szomszédban van, nagy távolság – tette hozzá.

Tartják a távolságot

Hasonló volt a helyzet Miskolc központjában is. A bevásárlóközpontok szintén tele voltak, itt is rengetegen vásároltak a különböző üzletekben, de az éttermekből sokan vittek el ételt is. Tóth Bertalanné azt mondta, ők igyekeztek apránként beszerezni mindent, az internetről is vásároltak, de nem tudták elkerülni, hogy ezüstvasárnap néhány dolog miatt ne kelljen a tömegbe menniük. Igyekeznek mindenhol tartani a távolságot másoktól, és folyamatosan fertőtlenítik a kezüket, hogy ne legyen gond.

Tapasztalataink szerint a maszkot mindenhol viselték és nagyrészt szabályosan is, a tömeg miatt azonban a másfél méteres távolság sok helyen nem volt betartható. De mindenhol használták a kihelyezett és többen a magukkal hozott fertőtlenítőket is.

(A borítóképen: Varga Zsolt és családja Szinpetriből érkezett Miskolcra vásárolni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában