Ezt írtuk anno 1990-ben

2020.12.19. 07:30

Tapolca üzent: elég volt!

A fürdőhely elválna Miskolctól, erről tájékoztatták az önkormányzatot.

2019.07.31. Miskolctapolcai nyár - Miskolc Kedvelt turisztikai célpont a hazai és külföldi pihenni vágyók számára Miskolctapolca. A Barlangfürdő és a strand mellett népszerű a csónakázó-tó, mely körül bringózási lehetőség is van. Fotó: Ádám János Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

Helyi népszavazás elrendelését kérték a Miskolctapolcán feladott levélben a város önkormányzatától: 483-an jelezték, hogy helyi önkormányzatot kívánnak létrehozni. Az Észak-Magyarország 1990. december 18-i számának olvasói a témával foglalkozó cikkből azt is megtudhatták: a kezdeményezés alighanem országos visszhangot vált majd ki.

Felmondólevél

Eddig ugyanis nem volt még rá példa, hogy egy nagyvárosnak küldjön felmondólevelet az egyik városrésze. A népszavazást kezdeményezők elképzelése, hogy az újonnan létrejövő helyhatóság gazdálkodna a bevételekkel, ugyanakkor gondoskodna is Tapolca fejlődéséről.

A levél valószínűleg mélyen gondolkodóba ejtette á miskolci önkormányzat jogászait – vetette fel az újság: válasz ugyanis még nem érkezett sem az eredeti, sem a sürgetőbb megkeresésre.

Az önállósodás gyakorlati lépéseinek végrehajtására alakult bizottság ezért elhatározta, hogy a nyilvánossághoz fordul, s az Északot kérte meg: a lap ismertesse elképzeléseiket a közvéleménnyel. Az újság ennek eleget is tett.

A tapolcai kezdeményezés ügyében a miskolci önkormányzat szakembereit kérdezte volna az Észak, de nem kapott választ: a megszólaláshoz a polgármester engedélye kellett volna. Így az újság is beállt a tapolcaiaknak küldendő városházi levélre várakozók sorába.

(A borítóképen: A miskolctapolcai őspark sokak kedvenc kirándulóhelye. A rendszerváltás óta többször szóba került a városrész önállósodása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában