Putnok

2020.12.30. 15:00

Szabadulnának a vírustól

Az önkormányzat pénzügyi gazdálkodását megviselte a vírushelyzet, de még kezelhető mértékben.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

A pandémia okozta nehézségek egyértelműen meghatározták Putnok mindennapjait a 2020-as esztendőben. Az önkormányzat elsődleges feladatait a védekezéssel kapcsolatos intézkedések tették ki, csak ezután tudtak figyelni az egyéb fejlesztésekre. A gömöri város polgármestere szerint a kialakult helyzet nehéz, de azon dolgoznak, hogy ezt az időszakot a lehető leggyorsabban maguk mögött tudják. Természetesen a lakossággal együtt.

Együttműködő helyiek

– A jelenlegi vírushelyzetben érezhető volt az összefogás. A vezetés és a lakosság is egyet akart, és akar. Minél eredményesebben, a lehető leggyorsabban megszabadulni a koronavírustól – fogalmazott hivatalában Tamás Barnabás, Putnok polgármestere. – Nyilván az önkormányzat büdzséjét megterhelték a többletkiadások, de nem olyan mértékben, hogy ez kezelhetetlen lenne. Nem könnyű a mostani helyzet, de túl leszünk rajta. A putnokiak többsége jól fogadta, megértette a kéréseinket, és betartották az előírásokat. Persze mint mindenhol, így nálunk is vannak szkeptikusok, de a második hullámban történt események talán őket is elgondolkodtatták. Optimista vagyok, hiszem, hogy a vakcina hatására néhány hónapon belül visszatér az élet a régi kerékvágásba.

Lemondott rendezvények

Erre természetesen Putnokon is nagy szükség lenne, hiszen 2020-ban valamennyi kiemelt rendezvény elmaradt. A Gömör Expón keresztül a krumplifesztiválon át egészen a közös karácsonyváró programokig. A városban pedig komoly igény lenne arra, hogy az emberek közösen töltsenek néhány napot ilyen formában is.

– Csak bízni tudunk benne, hogy 2021 ebből a szempontból más lesz. Nem kérdés, hogy elsődleges az emberek egészsége, ezért fájó szívvel, de lemondtuk a rendezvényeinket. Remélem, hogy az előttünk álló évben nem kell hasonlóan cselekednünk. Annak viszont örülök, hogy a megkezdett nagyobb beruházásainkat folytatni tudtuk. Elkészült a kerékpárút, több turisztikai fejlesztésünk, amelyeket az előttünk álló időszakban is folytatni szeretnénk. Rengeteg tervünk van, ezért jó lenne, ha ’21-ben már ezekre tudnánk irányítani a figyelmünket. Zajlik a piac fejlesztése, a Bányász Művelődési Ház felújítása, amely ugyancsak lényeges a város életben.

Eredmények, tervek

Tamás Barnabás szerint a 2020-as év egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a Rákóczi úton új vízvezeték-hálózatot fektettek le, a kor követelményeinek megfelelő csőrendszer után pedig a közútkezelő segítségével az aszfaltozás is megtörtént. A gömöri város első embere azt is kiemelte, hogy megkezdődött a Péczeli József Általános Iskola nyeregtetős szerkezetének építése, amellyel az elavult, beázásokat eredményező lapos tetőt váltják ki rövidesen. Ezért pedig a fenntartót illeti az elismerés.

– Hamarosan megjelennek azok a pályázati felhívások, amelyek megmutatják az előttünk álló öt esztendő lehetőségeit – fogalmazott a putnoki polgármester. – Ezt igyekszünk a lehető legjobban összehangolni a város gazdasági programjával, hogy minél hatékonyabban tudjunk előrelépni a turizmus, valamint a település fejlesztésének területén. Voltak olyan projektjeink, ahol hosszabbítást kértünk a vírushelyzet miatt, de ezeket is rövidesen be tudjuk fejezni, utána pedig már szeretnénk az új pályázati ciklusra fókuszálni.

(A borítóképen: A koronavírus első hullámában ózongenerátort is beszereztek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában