ünnepvárás

2020.12.01. 09:00

Ne menjen házhoz a Mikulás!

A gyermekorvos a személyes találkozás kockázataira figyelmeztet.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány óvatosságra inti a kisgyermekes családokat az egész világon, de még a Mikulást is. Épp a távolságtartás érdekében az egyik internetes cég új szolgáltatása online találkozást szervez a jóságos nagy szakállúval.

A vállalat az ünnepi hagyományt a mesterséges intelligenciával ötvözte: interaktív honlapot hozott létre, ahol a Mikulás éppen úgy válaszol a gyerekek kérdéseire, mintha személyesen találkozna velük. Az adatbázisukban 180-200 kérdés szerepel, úgyhogy a gyerekek sok mindenről tudnak beszélgetni a jó öreggel, de egyelőre csak angol nyelven.

A szülők nem félnek

Ugyanakkor hazánkban, így megyénkben is, rendületlenül hirdetik magukat a Mikulások, hogy házhoz mennek, elbeszélgetnek a gyerekekkel és természetesen ajándékot is visznek nekik.

Felhívtuk az egyik nagy szakállú telefonszámát. Csak a Rosszcsont névre hallgató krampusza volt otthon, de az Északnak szívesen elmondta, hogy a járvány miatt nem tapasztalták a szülők esetleges félelmét. Ugyanolyan nagy igény van rájuk, mint az elmúlt években. Igaz, egy-egy szülő megkérdezi, hogy lesz-e maszk a Mikuláson és a krampuszon.

Elvihetik a fertőzést

– Természetesen, ha ezt a család igényli, felvesszük a maszkot, sőt arra is ügyelünk, hogy tartsuk a távolságot. Kértük, hogy ezúttal közös szelfi ne készüljön velünk, épp a fertőzésveszély miatt. Egyébként azt is meg tudjuk oldani, hogy nem a lakásban, hanem az udvaron találkozunk a kicsikkel, ehhez csak az kell, hogy jó melegen öltözzön fel a család. Annyi változást azért tapasztaltunk, hogy most elmaradnak a nagycsaládos Mikulás-várások. Korábban együtt voltak az unokatestvérek és egyéb rokonok, úgy fogadtak bennünket, de most mindenütt csak a szűk családhoz megyünk – sorolta Rossz­csont, aki kérte, igazi nevét ne áruljuk el.

De mit szól mindehhez a gyermekorvos? Dr. Török Lajos házi gyermekorvos egyáltalán nem javasolja, hogy ezen a télen Mikulás és krampusz látogassa meg a kisgyermekes családokat. Ennek egyik oka, hogy a vendégek nemcsak egy családhoz toppannak majd be, hanem két-három nap alatt sok-sok helyen járnak, akár még bölcsődékben és óvodákban is. Ez pedig azt jelenti, hogy egyik helyről a másikra vihetik a fertőzést.

Szükséges az óvatosság

– Úgy gondolom, a mai gyerekek megvannak anélkül is, hogy találkozzanak az „igazi” Mikulással, hiszen olyan mesterien kezelik az okoseszközöket, hogy azokon szinte minden csoda elővarázsolható. Igaz, ez sem tökéletes megoldás, de a mostani helyzetben mégis jobb, mint hogy idegenek menjenek a családokhoz. Az segíthet valamit, ha a Mikulás felveszi a maszkot, de azért fenntartásaim vannak a házhoz menő vendégekkel kapcsolatban, kockázatosnak tartom – jelentette ki a gyermekgyógyász.

Hozzátette: „tudjuk, hogy a fertőzöttek az akut tünetek megjelenése előtt már egy-két nappal fertőznek. Azt is tapasztaljuk, hogy a felnőttek mennyire kü­lönböző tüneteket produ­kálnak, arról azonban semmit sem tudunk, hogy cse­csemőkre és a kisgyermekekre miként hat a vírus. Ezért kell az óvatosság és jelen helyzetben a szabályok betartása” – figyelmeztetett dr. Török Lajos.

(A borítóképen: A Mikulást idén is várja a világ, miközben a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti távolságtartás a kívánatos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában