fejlesztések

2020.12.12. 11:30

Jövőre megnyílnak a pénzcsapok

A Miskolc és a megye 2030-ig szóló fejlesztési elképzeléseinek a megvalósulását is szolgáló források jövőre nyílnak meg.

Méhes László

Fotó: Ádám János

Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 5–600 milliárd, Miskolcra pedig 250 milliárd forint fejlesztési forrás érkezhet a következő tíz évben, ami a 2030-ig tervezett beruházások reális megvalósulását vetíti előre – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Miskolcon azt követően, hogy a térség országgyűlési képviselőivel és a megyeszékhely polgármesterével egyeztetett a megyeházán.

Hosszú távú stratégia

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a hat megye részvételével létrehozott Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna területi fejlesztési koncepcióit a napokban tekintik át. A területi szereplőkkel, a nagyobb településekkel, a megyei önkormányzatokkal, a kereskedelmi kamarákkal, a felsőoktatási intézményekkel és a térség gazdasági szervezeteivel közösen elvégzett széles körű helyzetelemzések alapján véglegesítik a zóna 2030-ig szóló hosszú távú stratégiáját, amely illeszkedik majd a jövőre induló uniós tervezési időszakra megfogalmazott elképzelésekhez.

A miniszter elmondta: januártól megnyílnak azok a források, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztési elképzeléseinek a megvalósulását is szolgálják. Ebből a körből az iparfejlesztési tervek mellett a logisztikai és infrastrukturális beruházások fontosságát emelte ki, külön megemlítve az út-, vasút- és repülőtér-fejlesztésre irányuló elgondolások megvalósíthatóságát. Megfontolandónak nevezte ugyanakkor a térség egykori nehézipari hagyományainak átgondolt, a feltételrendszerhez igazított újjáélesztését, amelyben fontos szerep hárulhat a Miskolci Egyetem oktatói és kutatói bázisára.

Komplex fejlesztési programok

A megyei közgyűlés elnöke, Bánné Gál Boglárka a következő tíz év regionális fejlesztéspolitikájának fontos szervezeteként szólt a gazdasági zóna létrehozásáról. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a gazdaságélénkítést támogató, akár a határon is átnyúló komplex fejlesztési programok elfeledtethetik azt a trianoni örökséget, ami társadalmi, gazdasági és infra­strukturális lemaradást hozott, nyomasztotta ezt a vidéket az elmúlt 100 évben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 225 oldalas helyzetelemzésben összegezte a térség adottságait és lehetőségeit, amelyek továbbfejlesztésére részletes projektlistát állítottak össze a területi és helyi szereplőkkel. A célok meghatározásában a közgyűlés elnöke kiemelte: alapvető, hogy a gazdaság- és társadalomfejlesztés révén csökkenjen az elvándorlás és növekedjen a vidék népességmegtartó ereje. Fontosnak tartották, hogy az igények megfogalmazásával ne csak a jelent erősítsék, hanem perspektivikus jövőképet kínáljanak az itt élő fiatalok és családok számára, amelyek megtartása és erősítése elsődleges feladatuk.

Az egész régiót szolgálják

Miskolc a Kreatív Régió programjában megfogalmazott egységes szemlélet alapján állította össze a 2030-ig terjedő stratégiai fejlesztési elképzeléseit. A részletes terveket a forrásigényt is tartalmazó projektlistával kiegészítve tették le a kormány asztalára – mondta el Veres Pál, a város polgármestere. Meglátása szerint a következő tíz évre megfogalmazott elképzelések az egész régió fejlődését szolgálják, és hozzájárulhatnak a város vonzerejének növeléséhez, illetve megfordíthatják az elvándorlási folyamatot.

(A borítóképen: Veres Pál, Bánné Gál Boglárka és Palkovics László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában