fejlesztések

2020.11.27. 09:00

Vegyipari beruházásokat támogat a kormány

Kazincbarcikán és Sajóbábonyban jelentett be milliárdos fejlesztéseket Szijjártó Péter.

Szaniszló Bálint

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Fotó: VJ

A magyar kormány stratégiai partnere, a kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező BorsodChem újabb nagy beruházást valósít meg Kazincbarcikán. A beruházás értéke 12 milliárd forint, ehhez a magyar kormány 1,3 milliárd forint támogatást ad, ezzel a BorsodChem 3 ezer munkahelyet véd meg a térségben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazincbarcikán.

A BorsodChem az évi 200 ezer tonna salétromsav­gyártási kapacitását 90 ezer tonnával emeli meg, ezzel megtartja világpiaci vezető pozícióját ezen a területen.

Szijjártó Péter kiemelte, a BorsodChem a magyar gazdaság egyik legfontosabb vállalata, a hazai és az európai vegyipar egyik vezető vállalatává vált, amely a világjárvány ellenére sem bocsátott el munkavállalót, sőt növelte az alkalmazotti létszámot.

Az indiai érdekeltségű, sajóbábonyi székhelyű KisChemicals Kft. 4,4 milliárd forintos állami támogatásban részesül. Ezt is Szijjártó Péter közölte a főként növényvédő szerek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó társaság telephelyén.

A társaság 7 ezer tonnával növeli a növényvédő szerek gyártását. A fejlesztésre 11 milliárd forintot fordítanak, ehhez járul hozzá a kormány a 4,4 milliárd forinttal. A beruházással harminc új munkahely létesül, így a cégnél kétszázan dolgozhatnak.

Versenyképesen

A miniszter arról is szólt, hogy a sajóbábonyi gyárban olyan termékeket gyártanak majd, amelyek ebben az iparágban a világon a legmodernebbnek számítanak, a termékek 98 százalékát exportálják, főleg Európán kívüli piacokra.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság működik, ezt a bejelentett megyénkbeli vegyipari fejlesztések is bizonyítják. Mint mondta, munkahelyek kellenek a gazdaság sikeréhez, a kormány a munkahelyek létesítését, a beruházásokat finanszírozza, ehhez pedig olyan „bátor” vállalatok kellenek, amelyek a mostani nehéz helyzetben is erre törekednek. Az elmúlt tíz évben olyan életerős gazdasággá vált a magyar, amely napról napra újabb fejlesztésekre, munkahelyteremtésekre képes – tette hozzá. Méltatta, hogy megyénk ipari teljesítménye az elmúlt tíz évben 72 százalékkal nőtt, a munkanélküliség ez idő alatt harmadára csökkent, az ország megyéi közül itt van a hetedik legtöbb külföldi befektetett tőke.

Hubay György, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy a világjárvány ellenére Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága folyamatosan fejlődik. Alig két hónapon belül csaknem 30 milliárd forintnyi itt induló fejlesztést jelentettek be. Ekkora értékben áramlik vállalati és kormányzati tőke a térségbe, hozzájárulva a gazdasági fejlődéshez.

(A borítóképen: Szijjártó Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában