fejlesztés

2020.11.09. 09:00

Turisztikai fejlesztések Mezőkövesden

Többmilliárdos turisztikai fejlesztési támogatást kapott Mezőkövesd egy közelmúltbeli kormánydöntés eredményeként.

Fotó: MÚ

A támogatásnak köszönhetően egy több projektelemből álló beruházás valósul meg, melynek elemeit dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere ismertette a csütörtöki sajtótájékoztatón.

– A fejlesztés keretében a Balneo Hotel nemcsak a város, de az egész régió meghatározó wellness- és konferenciahotelévé válik, a cél a négycsillagos superior szint elérése. A következő projekt­elem a Zsóry Hotel Fit, egy háromcsillagos, superior szintű egészség- és sportbarát hotel, amely a mozgást és gasztronómiát kedvelőknek kedvez majd. A Zsóry Family and Offsite Hotel kifejezetten családi vállalati társaságoknak kínálja majd szolgáltatásait, kiegészítve a Balneo kapacitásait, alapozva is részben arra, illetve a Rózsa Étteremre. A következő projekt­elem, a Rózsa Étterem és Zsóry Konferencia-központ pedig összeköti a szereplőket, a szállodai kapacitások kihasználásával szorosan együtt élnek majd ezek az egységek. A Zsóry Kemping mint következő elem olyan szálláslehetőséget fog képviselni, amely illeszkedik közvetlen környezetéhez, így egy komplex kínálati paletta jön létre. A fejlesztések esetében nagyon fontosnak tartjuk az ütemezést, hisz a projektelemek egyidejű kivitelezése esetén számottevően lecsökken a rendelkezésre álló szálláshelyek száma – foglalta össze dr. Fekete Zoltán, aki beszédében egyebek mellett elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően az egész régió desztinációs értéke jelentősen emelkedni fog, harmonizálva az eddigi önkormányzati törekvésekkel, megvalósult beruházásokkal. – Biztosak vagyunk benne, hogy a már megvalósult, illetve a folyamatban lévő projektek hozzájárulnak a térség vonz­erejének növeléséhez, a vendégszám és a színvonal emelkedéséhez, ezáltal gyarapítva a várost és a térséget. A pandémiás helyzetben még inkább nagy lehetőségnek tartom, hogy helyi vállalkozók, szakemberek kaphatnak minőségi munkát. Elkészültekor pedig a beruházás generálta magasabb adóbevételek, a turisták számának növekedése jelentkezhet, amelyet további városfejlesztésre és az itt élők életminőségének javítására fordíthatunk. Fontos megjegyezni, hogy a fürdőt mintegy kiegészítő, támogató szolgáltatási lánc jön létre, amely a jövőben még inkább a kölcsönös együttműködésen, egymás erősítésén alapszik – mondta el dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, bízik benne, hogy a városban zajló és tervezett beruházások, valamint a most támogatást nyert fejlesztés hozzájárulnak a minőségi vendégkör növekedéséhez, a vendégek itt-tartózkodásának meghosszabbításához, valamint a színvonalasabb kikapcsolódás megteremtéséhez, illetve ellensúlyozzák majd

a járványhelyzet miatti visszaesést.

Van benne potenciál

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Mezőkövesd és a Mátra–Bükk térsége az egyik legnépszerűbb desztináció, elmondta, egy olyan potenciál van ebben a térségben, melyet fejlesztési projektekkel tovább kell támogatnia a magyar kormánynak. Beszédében visszautalt a tavaszi pandémiás időszakra, amely súlyosan érintette a turizmus ágazatát.

– A kormány a turizmus mellé állt, hiszen fontos volt, hogy megőrizzék a munkahelyeket, megmaradjanak azok a vállalkozások, amelyek a hazai turizmus gerincét adják. Számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek hozzájárultak a munkahelyek megtartásához. Most, november elején azt is láthatjuk, hogy továbbra is nehéz hónapok állnak előttünk, de az a tapasztalat, hogy a magyarok utazási kedve nem csökkent. Az összeomlás utáni nyári időszakban 11,6 millió vendégéjszaka realizálódott a három nyári hónapban a hazai szálláshelyeken, sőt az első őszi hónapban szintén a magyarok mozgatták a hazai szálláshelypiacot, és összességében közel 700 ezer vendég pihent Magyarországon, amely kiváló eredménynek számít. Azzal számolunk jelenleg, hogy 2021 őszéig mindenképp a belföldi turizmuson van a hangsúly, ezen belül is a vidéki szálláshelyek lesznek alapvetően előtérben.

A mai bejelentés is azt bizonyítja, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kormány a turizmusra, ahogy az elmúlt időszakban is tette, és hozzájárul az ágazat talpon maradásához, illetve fejlesztéséhez. A turizmus újraindítására fel kell készülni, ezek a fejlesztések a jövőbe mutatnak, amikor a hazai turizmusban eljön az újjáépítés fázisa – mondta el Könnyid László, aki arról is beszélt, a térségben a magán- és egyéb szálláshelyek száma a legmagasabb, közel 2000 hely, a kínálat 88 százalékát teszik ki. – Láthatjuk, hogy ebben a megváltozott pandémiás helyzetben ezek a szálláshelytípusok népszerűvé váltak a vendégek körében, és a kormány éppen ezért döntött úgy, hogy a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztése mellé áll, és pályázatot ír ki. Szobánként egymillió forintos támogatással országosan 14 ezer szálláshely újul meg egy 42 milliárd forintos program keretében. Mezőkövesd is élt a lehetőséggel, és 82 szálláshely újulhat meg sikeres pályázatnak köszönhetően 226 millió forint értékben, hozzájárulva a város vonzerejének további növeléséhez – összegezte Könnyid László.

(A borítóképen. Dr. Fekete Zoltán és Könnyid László a bejelentésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában