bevásárlás

2020.11.25. 12:00

Nincs fennakadás az ellátási láncban

Az üzletek nyitvatartásának korlátozása, az este 7 órára elrendelt boltzár nem hozott lényegi változást a magyar tulajdonban lévő, Borsod-Abaúj-Zemplénben működő élelmiszer-kiskereskedelmi láncok életében.

Méhes László

Fotó: Bujdos Tibor

Az évtizedek alatt kialakult szokásrend szerint üzlethelyiségeik a nagyvárosokban eddig sem tartottak tovább nyitva, a kisebb településeken pedig még korábban is zártak.

Igényt a bevásárlási idő meghosszabbítására a járványhelyzetben sem tapasztaltak, amiből arra lehet következtetni, hogy nem következett be lényegi változás a vásárlóik szokásaiban. Tapasztalataikat némiképp felülírhatja azonban, hogy keddtől ismét életbe lépett az időseknek szóló idősáv, ami várhatóan átírja a járvány tavaszi hullámának lecsengése után őszre visszaállt szokásrendet.

Attól viszont nem kell tartani, hogy valamelyik termékből hiány lenne.

Az egyes termékkörökben tavasszal megtapasztalt tíz-hússzoros túlkeresletre a járvány második hullámában nem volt példa – tudtuk meg Valler Zoltántól, a megyénkbeli Reál üzleteket működtető Kispatak 2000 Kft. ügyvezetőjétől.

Ritkult azonban a bevásárlások száma, a korábbinál kevesebb alkalommal keresik fel a vásárlók az üzleteket, viszont egy alkalommal többet költenek.

A kosárérték növekedése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy változott volna az összetétele.

Nem nőtt meg az igény például az otthon elkészíthető fagyasztott és félkész ételek iránt sem, csupán a fertőtlenítő- és tisztítószerekből fogy szeptembertől újra stabilan a szokásosnál nagyobb mennyiség.

Nem lesz hiány az ünnepekhez kötődő szezonális termékekből sem, amiknek a beszerzését még tavasszal nagyságrendben a tavalyi kereslet alapján tervezték meg. Az azonban még kérdéses, miként alakul e termékkörben a kereslet, miután a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozások a családi és baráti összejövetelek tervezését is befolyásolják.

Bevásárlás: családi program

A járvány terjedésének megelőzésére hozott rendelkezések betartása ma már természetes a vásárlók számára – osztotta meg üzletvezetőinek tapasztalatait Valler Zoltán. A maszkviselési kötelezettséget mostanra a legkisebb településeken is elfogadták, de a távolságtartással – helyesebben: a távolság be nem tartásával – még akadnak problémák. Következménye ez annak is, hogy sok helyen továbbra is közös családi programnak számít a bevásárlás, ami nem egy esetben zsúfoltsággal jár együtt az üzletekben.

Az ügyvezető hangsúlyozta: az élelmiszer-kereskedelemben külön figyelmet fordítanak az egészségügyi szabályok betartására. A kicsit is fertőzésgyanús kollégákat kizárják a munkavégzésből, hálózatukban így sehol nem alakult ki fertőzési gócpont. Hatékony munkaszervezéssel, a munkaidő módosításával és átszervezésekkel pedig elérték, hogy a lakosság ellátásában üzleteikben sehol nem volt fennakadás.

Annál nagyobb problémát jelentett a Kispatak 2000 Kft. nagykereskedelmi ágazatában a határok átjárhatósága. A hirtelen bevezetett korlátozó intézkedések nem voltak egyértelműek, hivatalos tájékoztatás híján pedig maguknak kellett utánajárniuk a követendő előírásoknak és a szabályoknak.

Átlag feletti növekedés

A pandémiás időszakban átlag feletti, 13-15 százalékos forgalomnövekedésről, a vásárlói kosár értékének pedig több mint 20 százalékos emelkedéséről számolt be a megyénkben mintegy 200 üzletet üzemeltető Unio Coop Zrt. vezérigazgatója, Tóth László.

A napi forgalom emelkedése nem azt jelenti, hogy felvásárlási láz érződne az élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmában – teszi hozzá –, hiszen a vevők az elmúlt hónapokban megtapasztalhatták, hogy kiegyensúlyozott az ellátás, nincs fennakadás sem a gyártói oldalon, sem a beszállítói láncban.

Mint mondta: sok termék ráadásul olcsóbb lett, mint volt a tavaszi felhalmozási hullám idején.

Tóth László elmondta: az alapélelmiszerek árában nem érzékelnek drágulást, sőt további árcsökkenést várnak. Nem nőtt az ára a tőkehúsnak és a baromfinak, amik iránt átlag feletti keresletet tapasztaltak az utóbbi időben. A cégvezető optimistán várja az év végi ünnepi időszakot is, és reményei szerint nem ismétlődik meg a húsvét, amikor a nyakukon maradtak az abban az időszakban hagyományos édességfélék.

Idősáv, pozitív hatással

Az élelmiszer bizalmi kérdés, amiből nehezen kihagyható a személyesség. Létezik egy ehhez kapcsolódó kialakult szokásrend, amit nehéz a virtuális világba átemelni – utal arra, hogy az Unio Coop tavasszal indított online áruházának forgalma össze sem hasonlítható egy-egy hagyományos üzlet bevételével. Az online vásárlás feltételei azonban adottak, még ha a megyénkben élők élelmiszer-beszerzéskor most még nem is részesítik előnyben.

A vásárlási idősávok ismételt bevezetését Tóth László a megyei iparkamara kereskedelmi osztályának elnökeként szükséges rosszként értékelte. Bizakodva azonban úgy gondolja: ha szűkül a vásárlási idő, a vevők a közelebbi, kisebb üzleteket részesítik majd előnyben, aminek akár pozitív hozadéka is lehet a boltok üzemeltetői számára.

(A borítóképen: Bevásárlás az Unio Coop üzletében – nőtt a forgalom a pandémiás időszakban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában