Gyásznap

2020.11.04. 17:30

Helyek, hogy emlékezzünk

A megyeszékhely utcái, házai és terei máig őrzik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét.

Detzky Anna

20201023 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapján városszerte több ünnepi megemlékezést is tartottak Miskolcon.

Fotó: Kozma István

November 4-én hajnalban a szovjet csapatok elfoglalták Miskolcot. A megyei munkástanács vezetőit letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták – idézte fel a múlt eseményeit Somorjai Lehel történész, a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház intézményvezetője.

Négy éven át...

– Decemberben ismét tüntetések voltak. Többen a Borsodi Nyomdához mentek röplapok, versek kinyomtatása miatt. A tüntetőket december 10-én szovjet sortűz oszlatta fel. Az első halálos ítéletet december 15-én hajtották végre az országban, elsőként éppen Miskolcon. Soltész Józsefnek az volt a bűne, hogy Lillafüreden fegyvereket rejtegetett. A város főterén lőtték agyon. A négy évig tartó megtorlás során a miskolci eseményekkel kapcsolatban több mint 200 embert börtönöztek be, közülük tizenkettőt kivégeztek. Megyei szinten 17 embert végeztek ki, és 900-at állítottak bíróság elé. A megtorlás, a bírósági eljárások 1961-ig tartottak.

A tragikus eseményekről számos emlékmű, -tábla és szobor ad hírt Miskolcon. Egy képzeletbeli séta során jártuk be ezeket a helyszíneket.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának épületén 2006 óta emléktábla beszél azokról a bányamérnök hallgatókról, akik a forradalmi események után kénytelenek voltak elmenekülni. Az egykori Borsodi Nyomda épületét már a belvárosban találjuk, a Széchenyi utca 103. szám alatt. A Miskolci Nemzeti Színház kertjében pedig Nagy Attila színész szobrát, Balogh Géza alkotását csodálhatjuk meg 2006 óta. A színművész az ellenálló egyetemistáknak szavalta el annak idején a Szózatot és a Nemzeti dalt. A Déryné utcára kanyarodva a Hősök terére érünk, ahol Szanyi Péter szobrász monumentális emlékműve 2003 óta jeleníti meg Miskolc város elesett hőseit.

Ha végighaladunk a Kazinczy utcán a Tetemvár városrész felé, a Deszkatemetőbe érünk, ahol megtekinthetjük Misley Emese diáklány, a legfiatalabb, 13 éves miskolci áldozat sírját. Emléktábláját a Munkácsy utca 1. szám alatt helyezte el az önkormányzat 2016-ban. A szovjet sortűz áldozatai emlékére ugyancsak ebben az évben tett ki táblát a város, a Hatvanötösök útja és a Zsolcai kapu sarkán álló ház falára. Egy évvel később pedig a Névtelen orvosok és nővérek forradalmi emlékére avattak emlékművet a megyei kórház területén a Szentpéteri kapuban. Ugyanitt találjuk meg Domonkos Béla emlékművét Tóth Ilona budapesti orvosról, aki az Önkéntes Mentőszolgálat tagja volt a szabadságharc idején. Nagy Imre miniszterelnök előtt a róla elnevezett utcán emléktábla tiszteleg 2018 óta, a Nagy Imre Társaság jóvoltából.

Megyénkben is több településen állítottak emléket az '56-as forradalom hőseinek. A települések közül említhetjük Aggteleket, Kazincbarcikát, Mezőkövesdet, Ózdot és Sátoraljaújhelyt. Sárospatakon egy emlékoszlopot, Encsen pedig Nagy Imre mellszobrát, Balogh Géza alkotását tekinthetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában