koronavírus

2020.11.28. 11:30

Az első tesztkör lezárult

Koronavírus-vizsgálatot végeztek a megye 11 ezer oktatási és szociális intézményi dolgozóján a héten.

Méhes László

Fotó: Vajda János

Befejeződött a célzott koronavírus-tesztelés első köre Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szociális intézményeiben a hét utolsó munkanapján. A hivatalos eredményeket a jövő héten hozzák nyilvánosságra, közlésére a veszélyhelyzeti eljárási rend alapján az operatív törzs kapott felhatalmazást.

Borsod-Abaúj-Zemplén 348 településén 651 helyszínen – bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, egészségügyi és szociális intézményekben – kezdődött hétfőn tömeges koronavírus-tesztelés. A munka elvégzésére a megyei kormányhivatal 53 mintavételi csapatot állított össze, amelyek a héten valamennyi intézménybe eljutottak, ezzel a munkát az előre eltervezett rendben elvégezték – közölte Alakszai Zoltán kormánymegbízott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a dolgozói létszámhoz igazodva az oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben 11 ezer ember vizsgálatát tervezték a megyében. A bentlakásos otthonokban ezt a szerződött orvosok, az egészségügyi intézmények pedig házon belül végezték el. A tapasztalatok szerint a dolgozók jelentős része élt a lehetőséggel, kisebb-nagyobb létszámban azonban előfordult, hogy visszautasították a mintavételt.

A vizsgálatnál használt teszteket a kormányhivatal biztosította, és ha szükség volt rá, a jelzéseknek megfelelően módosították a kiszállítási programot. Az intézményvezetők, a fenntartók és önkormányzatok részéről fegyelmezettséget tapasztaltak, a hatékony együttműködésnek köszönhetően nem volt fennakadás sem a dolgozói tesztelések megszervezésében, sem az ahhoz szükséges anyagok helyszínre juttatásában.

Felvetettük, hogy Miskolc alpolgármestere a hét elején azzal állt a nyilvánosság elé, hogy nem érkezett elegendő teszt a szociális otthonaikba, ezért saját erőből kellett megoldaniuk a tesztelést. A sajtóban megjelent problémával kapcsolatban hivatalos megkeresés a kormányhivatalhoz nem érkezett – közölte Alakszai Zoltán, aki szerint ez a politikai színezetű nyilatkozat nem volt elegáns. Mint mondta: a városi szociális intézmények vezetőjének tudomása volt arról, hogy a csomagok felbontására vonatkozó előírások miatt a tesztek egy része később érkezik meg hozzájuk. Mindenesetre óva intett attól, hogy a járványügyi helyzet feltérképezését célzó intézkedések folyamatát politikai célú megnyilatkozásokkal hátráltassák.

A tesztelőket is tesztelték

A tömeges koronavírus-tesztelés a jövő héten folytatódik a megye 16 járásában. A szükséges anyagok és felszerelések rendelkezésre állnak. A kormánymegbízottól tudjuk: a munkát az elmúlt héten tapasztalatot szerzett csapatokkal végzik majd, amelyekben a kormánytisztviselők mellett jelentős szerepet kapnak az önkéntesek is. Köztük 88 orvostan- és egészségügyi hallgató, akik élethivatásuknak az emberek segítését és gyógyítását választották. Jó részük már korábban is rendelkezett a mintavétel elvégzéséhez szükséges ismeretekkel, a gyakorlathoz azonban további felkészítést kaptak az Országos Mentőszolgálat munkatársaitól.

A tünetmentes emberek vizsgálatára vonatkozó előírások szerint összeállított védőfelszereléseket – a speciális maszkot, védőszemüveget, arcpajzsot, kesztyűt és köpenyt – továbbra is a kormányhivatalon keresztül biztosítják számukra.

Kérdésünkre, hogy tesztelik-e a tesztelőket, Alakszai Zoltán elmondta: napi gyakorlat, hogy a csapattagok, a hallgatók és az adminisztrátorok minden indulás előtt vizsgálaton esnek át. Nem fordult és nem is fordulhat elő, hogy vírusfertőzött vesz részt a mintavételben.

(A borítóképen: Monokon az óvodában is teszteltek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában