kockázat

2020.11.30. 07:00

A dohányos kockázata sokszorosára nőhet

Csak súlyos tüdőgyulladás után alakulhat ki tüdőkárosodás.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A már gyógyult koronavírussal fertőzöttek gyakran számolnak be arról, hogy még sokáig érzik az utóhatását a betegségnek. Egyesek mellkasi fájdalomról, gyengeségről és nehézlégzésről számolnak be azt követően is, hogy tesztjük már negatív. A jelenséggel kapcsolatban dr. Csánky Eszter tüdőgyógyász, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház osztályvezető főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

Több tényezős helyzet

A koronavírusos betegek gondozása kapcsán már több értekezés született arról, hogy egyes fertőzötteknél a gyógyulásukat követően kialakulhatnak szövődmények, melyek akár a tüdő károsodásához is vezethetnek. Függetlenül attól, hogy enyhe vagy súlyos tünetekkel vészelte át a páciens a betegséget, illetve az sem mérvadó, hogy idős vagy fiatal betegről beszélünk. Ez igaz lehet?

„A koronavírus-fertőzés alapvetően légúti megbetegedést okoz, felső légúti hurutok és tüdőgyulladás alakulhat ki. Emellett természetesen más szervek is megbetegedhetnek, de a koronavírus-fertőzés főbb kockázata a súlyos tüdőgyulladás kialakulása. Súlyos tüdőgyulladás kialakulása után elképzelhető, hogy kialakul tüdőkárosodás. A CT a módja a tüdőkárosodás kimutatásának.”

Ha van szövődmény, mennyi az esélye annak, hogy az nem múlik el nyomtalanul, a betegek hátralévő életükben viselik a nyomait a Covid-fertőzésnek? „Erre pontos választ jelenleg nem lehet adni, de azt tudjuk, hogy tüdőgyulladás után maradó károsodás rendszeresen, éveken, évtizedeken át követhető a képalkotó vizsgálatokkal.”

„Azoknál a betegeknél számíthatunk tartós károsodásra, akiknél súlyos tüdőgyulladás alakult ki. A dohányos beteg mindennap károsítja a tüdejét. A károsított tüdőben könnyebben alakul ki tüdőkárosodás egy gyulladás után is. A dohányos a különböző tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatát is a sokszorosára növeli. Ráadásul mindenkinek a tüdeje öregszik 18 éves korától kezdve, de a dohányos ember tüdeje sokkal gyorsabban öregszik. Ennek megfelelően a folyamatos károsító hatásnak kitett tüdő a Covid alatt is könnyebben válik a fertőzés áldozatává.”

„Arra jelenleg nem ismertek adatok, hogy akiknek nem volt tüdőgyulladása a koronavírus-fertőzés alatt, azoknál alakult-e ki tüdőszövődmény az elkövetkező időszakban. Erre most még nem tudunk válaszolni” – mondta tüdőgyógyász.

(A borítóképen: A dohányosok nagyobb veszélyben vannak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában