Kertész

2020.10.08. 18:30

Komposztárok az ovisok

Tuják ültetésével zárult a „Töltsük újra a természetet!” elnevezésű óvodai program.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Tavaly októberben indította útjára a cég a kezdeményezést a HUMUSZ Szövetséggel és tagszervezeteivel együttműködve Kelet-Magyarország öt városában, köztük Miskolcon.

A különleges program során a Szent Miklós Görögkatolikus Óvodába járó 154 gyermek és 37 dolgozó ismerte meg a komposztláda működését, közvetlenül pedig hatvan gyermek tapasztalati úton szerezhetett ismeretet a természet megújító, újrateremtő erejéről. Az ovisok tegnap, a sajtó jelenlétében a komposztból készült humusz hozzáadásával ültették el a fákat az intézmény kertjében.

Edukációs élményprogram

Környezettudatos vásárlás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, komposztálás – csak néhány tevékenység, melyekkel jelentősen csökkenteni tudjuk saját ökolábnyomunkat. A napi megtermelt szemetünk harminc százaléka szerves hulladék, mely ha nem a kukában, hanem a komposztálóban landol, nemcsak a szeméttermelésünket csökkenti, de a környezet megújulását is segíti. Erre hívta fel a figyelmet a TIGÁZ programja, amely során több alkalommal tartottak játékos, edukációs élményprogramot a nevelési intézményben. A program kezdő lépéseként az óvodába komposztláda került, amelyet az ovisok a nevelőikkel közösen töltöttek és gondoztak. A gyermekek különleges élményfoglalkozások keretében sajátíthattak el ismereteket a komposztálás folyamatáról. Ebben a miskolci Zöld Akció Egyesület munkatársai segítettek. A program sikerességét jól mutatja, hogy a kihelyezett komposztálókban már kész humusz is termelődött.

Hulladékhasznosítás

Nagy hagyománya van náluk a faültetésnek, így nagyon örültek, hogy a programnak köszönhetően nyolc új tujával bővült a kert – mondta Molnár Istvánné Palkó Ildikó óvodavezető. A foglalkozásokon a gyerekek sok mindent megtanultak a komposztálásról, kézzelfoghatóvá vált számukra a természet körforgása. A vírushelyzet kezdetén, az óvoda bezárása miatt, abban az időben amíg a gyerekek nem voltak az intézményben, a gondnok töltötte a komposztládát, azzal

a fűvel, amelyet levágott – tette hozzá az óvodavezető. Amióta viszont újra gyermekek vannak az óvodában, azóta mindig valamelyik csoport tölti föl a konyháról kapott ételmaradékkal a komposztot. Aztán pedig néhány nap elteltével megfigyelik, hogyan alakul belőle a humusz.

Termékeny talaj

Nagyon büszkék, hogy a pandémiás helyzet ellenére is eredményesen zárult a program minden óvodában – mondta Végh Zsófia, a TIGÁZ kommunikációs vezetője. A gyakorlatban mutathatták meg – óvodásoknak, pedagógusoknak, szülőknek és saját dolgozóiknak –, hogy a megújulásra való képesség mindenütt tetten érhető. A társadalmi felelősségvállalási programjaink középpontjában ugyanis olyan aktivitások állnak, amelyek az emberi erőforrás megújulásáról, új szemlélet elsajátításáról vagy a környezet ember általi megújításáról, reaktiválásáról szólnak. Ez a szemlélet most jól látható a komposztálás folyamatán keresztül is, ahol kis energiaráfordítással a szemétből újra termékeny talaj varázsolható, amelyben házilag aztán egészséges zöldség, gyümölcs, fűszer termeszthető.

(A borítóképen: Sztárok a Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában