koronavírus

2020.10.03. 20:00

Hőméréssel indult az oktatás

Ott voltunk mi is a reggeli, iskolai hőmérésen. Nem tapasztaltunk fennakadást.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Nem jelentett újdonságot a reggeli hőmérés a diákoknak a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában, hiszen itt már másfél hete bevezették a megelőző intézkedést. A koronavírus-járvány terjedése miatt azonban csütörtöktől minden köznevelési intézményben kötelező érkezéskor megmérni a diákok és felnőttek testhőmérsékletét.

A református iskolában zökkenőmentesen folyt a művelet, a gyerekek folyamatosan érkeztek. Gyors kézfertőtlenítés után négy felnőtt közül is választhattak, akik érintésmentes hőmérővel pillanatok alatt megállapították az eredményt. Az iskola igazgatója, Nagy Attila is mérte a gyerekeket, közben irányította őket.

Felkészültek rá

– Gyertek, gyertek, ide is lehet jönni! Ne tömörüljetek! – figyelmeztette a diákokat, akik rutinosan és fegyelmezetten tartották a homlokukat a kis szerkezet elé.

Az igazgató közben elmondta, az iskolának 421 tanulója van, de semmiféle fennakadás nincs, hőmérés után rögtön felmennek a tantermükbe. Csütörtök 10 új hőmérőt kapott az intézmény, amelyek pontosak és praktikusak. A reggeli hőmérésbe besegít a védőnő, a pedagógiai asszisztensek, a portás pedig a fertőtlenítést végzi el a szenzoros fertőtlenítővel.

– Az előző hetekben volt egy diákunk, aki gyengélkedett. Őt az elkülönítő szobába vittük, ott várta meg a szüleit. Covidos diákunk azonban szerencsére nincs. Őszi nátha előfordul, de kevés hiányzónk van, aminek örülünk – sorolta az igazgató.

Pár másodperc

Ahogy a szabályok előírják, a szülők az iskola bejárata előtt várták meg, hogy minden rendben van-e gyermekük testhőjével. Katona Tímea, aki 4. osztályos kisfiát hozta iskolába, az Északnak elmondta, véleménye szerint nem jelent semmi problémát a reggeli hőmérés. Pár másodperc alatt megvan, és ha a koronavírusos diákokat nem is lehet vele kiszűrni, de legalább a lázas gyerekek nem mehetnek be az iskolába. Így nem fertőzik meg a társaikat sem.

– Ha a kisfiam lázas, akkor kipirosodik az arca, csillog a szeme, fáj a feje, rossz a köz­érzete. Ilyenkor természetesen nem engedem iskolába – mondta az édesanya.

Hozzátette: ha esetleg az iskolák ismét átállnak digitális oktatásra, akkor nem esik kétségbe, mivel ő is iskolában dolgozik. Tehát otthon tud maradni a kisfiával.

Hágen Róbert a 2. osztályos kisfiának integetett, aki épp az üvegfalú lépcsőházban lépkedett fel az emeletre.

– Szerintem jó, ha megmérik a gyerekek hőmérsékletét érkezéskor, a semminél mindenképpen jobb – fogalmazott az édesapa. – Mivel 3 gyermekünk van, rutinos szülők vagyunk. Már akkor is látjuk a gyerekeken a jeleket, ha csak hőemelkedésük van. A kisfiamnak olyankor fáj a feje, és gyengének érzi magát. Ilyenkor semmiképpen nem visszük iskolába. Aggódni mindig lehet, ha a mostani vírus mutálódik, lehet, hogy még erősebb lesz. Ha esetleg digitális oktatásra állnak át az iskolák, meg tudjuk oldani. Bár tavasszal sem volt könnyű – tette hozzá Róbert.

Aggódó nagypapa

Az első osztályos kis unokáját hozta iskolába Bártfai György. Szerinte is helyes, ha minden gyereknek megmérik reggel a hőmérsékletét, hiszen így betegen senki nem mehet be az osztályába.

– Lehet persze, hogy aki lázas, az nem koronavírusos, hanem csak megfázott vagy influenzás, de akkor is jó, ha elkülönítik. Egy kicsit aggódunk, mert az elsősöket nagyon nehéz lehet digitálisan tanítani, legalább egy fél év kell nekik, hogy belerázódjanak – fogalmazott a nagyapa.


Komoly logisztika kell

Felkészültek az intézmények a belépéskor szükséges hőmérésre, közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Jelezte: mindenhol komoly logisztikai műveletet igényel a gyermekek beléptetése az intézménybe, de nagyobb zökkenők nélkül megoldható a feladat. Ezt segíti, hogy a kormány 40 digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ahol pedig négyszáz gyereknél többet kell egy kapun beengedni, hőkapukat telepítettek. Ennek segítségével egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni.

(A borítóképen: Gondosan ellenőrizték az érkező diákok testhőmérsékletét)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában