Egészség

2020.10.11. 13:00

Donorként fogadják a gyógyult fertőzötteket

A három hete tünetmentes személyek jelentkezését várják plazmaferezisre.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A gyógyult Covid–19-fertőzöttek véréből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzött betegek terápiájában alkalmazzák.

Az eddigi eredmények alapján még több esetben szükség lenne erre, de ez csak a gyógyult páciensek segítségével lehetséges. A betegek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat a lehető legtöbb, korábban PCR-pozitív, de legalább három hete tünetmentes személy jelentkezését kéri és várja. Ez azért szükséges, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt tudjanak előállítani. A jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol a kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakemberek döntenek az alkalmasságról, valamint tájékoztatást adnak magáról a plazmaferezisről. Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal – vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitestszint meghatározása – jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens FFP felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

A vérplazma útja

Bármelyik vérellátó intézményben vagy kiszállásos véradáson lehet jelentkezni – tudtuk meg az OVSZ kommunikációs osztályától. Az első lépés a mintavétel, ez minden véradáson lehetséges.

A minta alapján döntik el, hogy a jelentkező alkalmas-e donornak, ezután felveszik vele a kapcsolatot. Amennyiben a jelentkező vérében megfelelő mennyiségű ellenanyag van, sor kerülhet a plazmaferezisre. A levett plazma a szokásos ellenőrző vizsgálatokon megy át, majd előállítják a speciális készítményt, amely a kezelt betegekhez kerül.

(A borítóképen: Életet menthet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában