Játékunk

2020.10.28. 18:00

Amikor szomjas a rózsa...

A saját keze munkáját dicséri a kert minden virága és növénye.

Novák Krisztina

Forrás: Olvasónktól

A harmadik helyezett, Takács Józsefné 2003-tól három egymást követő évben is megnyerte Tarcalon a Virágos Udvar versenyen a Hagyományos kategória első díját.

– Egyedül éltem, a gyerekeim már kirepültek, amikor húsz évvel ezelőtt megvettem a házam – mesélte a 80 éves idős hölgy. – Akkor az udvart még ellepte a gaz, és még víz, illetve gáz sem volt. Akkoriban a szőlőben napszámoltunk, és ahogy bejött egy kis pénz, hívtuk a mestert, és folytattuk a munkát. A gyermekeim aktívan segítettek a ház és a kert rendbetételében. Hamarosan lett egy szép szoba, konyha, fürdőszoba, spájz és gang.

Az udvart nagyon szeretem.

Rózsa közé a paradicsom

Rózsát mindenféleképpen szeretett volna ültetni, mert az egyik kedvenc virága, de legalább ennyire közel áll hozzá a muskátli, a petúnia és a margaréta is.

– Minden virágot magam ültettem, és amikor látok egy olyat, ami megtetszik, akkor kérek egy ágat, és elültetem – tudtuk meg a titkát. – Szeretni kell a virágot, és meghálálja az ember munkáját. Mivel nap­allergiás vagyok, kora reggel vagy este foglalkozom a kerttel. Van, amikor átkapálom az egész udvart, amikor pedig azt veszem észre, hogy szomjas a rózsa, akkor slaggal belocsolom az egész udvart.

Naponta ellenőrzi a virágait, ezért amikor elmegy mellettük, és azt veszi észre, hogy valamelyik növény elvirágzott, akkor fogja a metszőollót, és levágja, hogy új hajtás jöhessen.

– Az egész udvar a saját elképzeléseim szerint alakult – mondta Takács Józsefné. – Ösztönösen ültetem a virágokat, először az ablak alatt csináltam egy virágágyást, majd az udvaron egy szép kört, messzebb pedig egy újabb virágágyást. Nagyjából odafigyelek arra, hogy a színek illeszkedjenek egymáshoz, de az az igazság, hogy nekem minden virág szép. A bordó és a sárga rózsa az egyik, a rózsaszín, a narancssárga és a fehér rózsa a másik oldalon. Petúniából fehér és püspöklila van, muskátliból pedig tűzpiros és püspöklila. Most a rózsa közé betettem két szál paradicsomot, az is jól megvan a virágok között, ráadásul a termése nagy és gyönyörű.

Megtudtuk, hogy egyaránt jó érzéssel tölti el, amikor leül és végignéz szeretett virágoskertjén, de az is, amikor az arra járók megállnak a kapuban és gyönyörködve tekintenek körbe.

(A borítóképen: Takács Józsefné kedvenc virágai között)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában