elmúlt év

2020.10.17. 09:00

Ahogy az Észak látta az elmúlt esztendő jelentősebb történéseit

20200728 Lillafüred fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolcon találkoztak a „Creative Region - Határtalan Fejlődés Északkelet-Magyarország” gazdasági programban együttműködő négy megyeszékhely (Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok) polgármesterei a lillafüredi Palotaszállóban. képen: Veres Pál, Miskolc polgármestere, dr. Papp László, Debrecen polgármestere

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

2020. szeptember 19.

Miskolctapolcai fürdő. Mindaddig azonban, ameddig a miskolci városháza nem jelenti be, hogy ki fogja üzemeltetni a miskolctapolcai élményfürdő-komplexumot, azt is vélhetjük: az önkormányzat maga fogja elkezdeni a próbaüzemet. Hónapok óta keresi az Észak a város sajtóosztályát, hogy megtudjuk, ki lesz az üzemeltető, de erre választ eddig nem kaptunk. Azt biztosan tudjuk, hogy szakértővel vitatta meg a kérdést a városvezetés, és feltételezhetően készíttetett egy szakmai anyagot is a kérdésben, legalábbis ez derül ki a válaszukból. Hogy mi áll a szakmai anyagban, azt nem tudhattuk meg: arra hivatkozva, hogy szigorúan bizalmas információk, üzleti titkok vannak benne, részleteket nem árultak el.

2020. augusztus 27.

Emelések. Veres Pál augusztus 20-án új kenyeret szelt, majd új árakat szabott. A városlakókra terhelné a költségvetési hiányt Miskolc város vezetése. Ugyanis a közgyűlés következő ülésére benyújtott előterjesztések azt vetítik előre, hogy a közgyűlési többségben lévő Velünk a Város frakció olyan ingatlangazdálkodási tervet támogat a 2020. évre vonatkozóan, amelyben az önkormányzati tulajdonú bérbe adható lakások díját lényegesen megemeli a megyeszékhelyen. Összességében tehát előfordulhat, hogy egy ingatlan esetében az előttünk álló három év alatt minimum 44, de maximum 98 százalékos díjemelkedés is várható.

2020. július 29.

Gazdaságfejlesztési együttműködésre Debrecen, Nyíregyháza és Szolnok városvezetője a Creative Region keretében érkezett Miskolcra. Ezen Nagy Balázs, az ITM stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

2020. június 24.

Dobra vernék Miskolc „családi ezüstjét”. Három nagy értékű ingatlant adna el a város. Komoly elképzelései voltak az előző városvezetésnek a húszemeletesről és a volt leánykollégiumról. A jelenlegi városvezetés mást tervez.

2020. május 6.

Azért a víz az úr! – sikeres volt a bér­alku a vízműnél. A vízügyi szakszervezet megvédte a miskolciakat: nem csökkentette a Miskolc Holding Zrt. a bérüket. Az ivóvíz biztosítása olyan nemzetgazdasági és közegészségügyi feladat, amely egy járvány idején felértékelődik. A kiemelt munka elvégzését Miskolc város vezetése és a tulajdonos bércsökkentéssel látta volna jónak elismerni. Az Észak úgy tudja, hogy a Mivíz Kft. dolgozói érdekében az országos szakszervezet is közbenjárt. Komoly deficitje alakul ki a városoknak a járvány­ügyi védekezés során, amit pótolni kell, de nem a munkavállalókkal kell megfizettetni – jegyezte meg a VKDSZ elnöke, Fürjes-Gábor József az Északnak.

2020. április 8.

S. O. S.! Segítség, bezárt a belváros. Végleg lehúzhatják-e a rolót az üzletek, ez a kérdés foglalkoztatja a helyi vállalkozásokat. A gazdasági szereplők a vészharangot kongatják: kritikus helyzetbe kerültek, és az állami segítség mellett az önkormányzatokra is számítanak. Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: a kamarai javaslatokat le kell bontani az önkormányzatok szintjére is, legyen szó Miskolcról vagy a megye más városairól. A helyi vállalkozások a túlélésért további engedményekre számítanak.

Kenyérszelés Szent István ünnepén | Fotó: ÉM

2020. március 20.

Koronavírus – Segítsünk egymásnak! – Miskolc címmel indult nyilvános csoport a közösségi médiában. Két nap alatt több mint két­ezren csatlakoztak felajánlásokkal, Alakszai Zoltán kezdeményező úgy látja: a miskolciak jól vizsgáznak. Bevásárlás, gyermekvigyázás, magányosokkal beszélgetés, korrepetálás, többek között ezek szerepelnek a felajánlásokban. „A csoportban karantént rendelünk el. Senki sem léphet ki!” – írták a tagok humorosan.

Az első fa az ígért tízezerből | Fotó: ÉM

2020. február 29.

Miskolc sikerét a Financial Times listáján milliók látják. Az összeállítása az európai nagyvárosokat veszi számba abból a szempontból, hogy milyen gazdasági környezetet teremtenek az ideérkező külföldi befektetőknek. A világ egyik legjelentősebb gazdasági napilapja az európai városokat rangsorolja mint befektetői célpontokat a 2020-as és 2021-es évekre. Miskolc ötödik helyezése elismerés a gazdaságfejlesztésre irányult erőfeszítésekért.

2020. január 31.

Megszavazzák-e a képviselők az építési szabályzat módosítását a Lufthansa cég miatt? – többek között ez is felmerült az önkormányzat közgyűlésének ülésén. Soós Attila fideszes képviselő hangsúlyozta, az előző városvezetés közel egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a Lufthansa-beruházás, 43 milliárd forint értékben Miskolcra érkezett. Veres Pál elmondta, hogy polgármestersége első három hónapja alatt tíz befektető érkezett, akik érdeklődtek befektetési szempontból a város iránt. Veres Pál kijelentette: egy közülük kormányzati bejelentésre vár, a többi tárgyalás is biztató. „Folytatjuk a korábban elkezdett folyamatot”, fogalmazott a polgármester.

2019. december 30.

Az új főépítész a szakma képviselőinek és a város polgárainak is széles körű együttműködést ígér. Szunyogh László 2020. január 1-jétől tölti be hivatalát. Két éven belül pedig el kell készíteni Miskolc új szabályozási tervét. Ehhez nagyon sok stratégiai döntés meghozatala szükséges, hangsúlyozta.

Varga Andrea Klára alpolgármester és Veres Pál polgármester | Fotó: ÉM

2019. november 12.

Alakuló közgyűlésen feladatalapon jelölte ki az alpolgármestert, Varga Andrea Klárát Veres Pál polgármester. A szociális szféra és a civilek tartoznak hozzá. Nyolc tanácsnokot is választott a fejlesztés, gazdálkodás, üzemeltetés, humánpolitika, közművelődés és turisztika élére. Hat szakbizottság alakult.

(A borítóképen: Egy régióban Debrecennel. Veres Pál és Papp László)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában