Frissítve!

2020.09.15. 16:45

Meglett az egyik kenguru

A lóambulancia munkatársai találtak rá a Csanyikban a múlt héten eltűnt két kenguru egyikére.

Forrás: ÉM

Megtalálták az egyik elszökött kengurut az Észak-magyarországi Lóambulancia munkatársai. Közösségi oldalukon a következőket írják:

„A mai napon éppen Miskolcról indultunk Egerbe lovas munkánkat végezni, amikor a Csanyik közelében az út szélén megláttuk az egyik, a Miskolci Vadasparkból elkószált Bennett-kengurut! Megálltunk, biztosítottuk a helyszínt a rendőrök kiérkezéséig. Néhány perccel később megérkeztek a Vadaspark szakemberei és gyorsan, szakszerűen befogták az állatot.

Elpusztult

A legfrissebb információink alapján a kenguru a befogást követően nemsokkal elpusztult. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője, Jánosi Ferenc megerősítette a hírt és elmondta, hogy a legyengült állaton semmilyen külsérelmi nyom nem volt, ezért egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a kenguru halálát.

Korábban írtuk

Mint arról korábban írtunk, szeptember 10-én két Bennett-kenguru szökött el a Miskolci Állatkertből.

– Úgy gondoljuk, hogy mindkét Benett-kenguru talált magának egy csendes, lakatlan helyet az erdőben, és valószínűleg nem együtt vannak – tájékoztatta az Észak-Magyarországot az múlt héten Jánosi Ferenc, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője. – A kenguruk ugyanis, a hiedelmekkel ellentétben, jól elvannak egyedül. Természetes élőhelyükön, Délkelet-Ausztrália és Tasmania szavannáin is túlnyomórészt magányosan élnek. Nagy esélyt látok arra, hogy megtaláljuk őket, mert a Bükkben megtalálhatók a fűfélék, levelek és más lágy szárú növények, amelyek a fő táplálékaik, ráadásul az időjárás is hasonló, mint a természetes élőhelyükön.

Jánosi Ferenc elmondta, hogy a kenguruk az emberre veszélytelen, félénk élőlények, ezért – valamint annak okán, hogy gyakran megiramodnak, és nekimennek az őket a látogatóktól elválasztó drótkerítésnek – nem szokták ponthegesztett háló vagy kerítés mögé zárni, mert így sérülésveszélynek tennék ki őket.

Összeverekedtek

A csütörtök hajnali szökés hátterében valószínűsíthetően az áll, hogy az egyik kamaszodó hím kenguru és az idősebb vezérhím összeverekedtek, megnyomták a kerítést, ami anyaghiba miatt megsérült. Ennek következtében a fiatal hím és egy kíváncsi, idősebb nőstény elhagyta a kifutót, mielőtt a gondozók közbeléphettek volna. A kenguruk ugyanis egyáltalán nem „szökőművészek”, ellentétben a mindenre kíváncsi ormányos medvékkel vagy a mosómedvékkel. A szökés után aprólékosan átnézték a kenguruk kifutójának a kerítését, és máshol semmilyen hibát nem találtak, a szökésre lehetőséget adó részen keletkezett hibát pedig azonnal kijavították.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetőjének továbbra is az az egyetlen kérése, hogy aki látja a még kóborló erszényest, esetleg hozzá szökik be, ne próbálja meg befogni, hanem azonnal értesítse az állatkertet az alábbi számok egyikén: +36/30-510-7093, +36/30-339-6544 (főápoló) vagy az állatkert központi számát: +36/46-332-121. Fontos: nem szabad kergetni az állatokat, mert akkor bepánikolnak és elmenekülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában