kenguruk szökésben

2020.09.12. 19:30

Kérik, ne kergessék a kengurukat

Péntek délután még nem találták meg a Benett-kengurukat.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

A miskolci állatkert munkatársai továbbra is nagy erőkkel keresik a csütörtökön elszökött erszényeseket, és érkezett már néhány bejelentés azoktól, akik látni vélték az állatokat.

– Úgy gondoljuk, hogy mindkét Benett-kenguru talált magának egy csendes, lakatlan helyet az erdőben, és valószínűleg nem együtt vannak – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Jánosi Ferenc, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője. – A kenguruk ugyanis, a hiedelmekkel ellentétben, jól elvannak egyedül. Természetes élőhelyükön, Délkelet-Ausztrália és Tasmania szavannáin is túlnyomórészt magányosan élnek. Nagy esélyt látok arra, hogy megtaláljuk őket, mert a Bükkben megtalálhatók a fűfélék, levelek és más lágy szárú növények, amelyek a fő táplálékaik, ráadásul az időjárás is hasonló, mint a természetes élőhelyükön.

A szökés

Jánosi Ferenc elmondta, hogy a kenguruk az emberre veszélytelen, félénk élőlények, ezért – valamint annak okán, hogy gyakran megiramodnak, és nekimennek az őket a látogatóktól elválasztó drótkerítésnek – nem szokták ponthegesztett háló vagy kerítés mögé zárni, mert így sérülésveszélynek tennék ki őket.

A csütörtök hajnali szökés hátterében valószínűsíthetően az áll, hogy az egyik kamaszodó hím kenguru és az idősebb vezérhím összeverekedtek, megnyomták

a kerítést, ami anyaghiba miatt megsérült. Ennek következtében a fiatal hím és egy kíváncsi, idősebb nőstény elhagyta a kifutót, mielőtt a gondozók közbeléphettek volna. A kenguruk ugyanis egyáltalán nem „szökőművészek”, ellentétben a mindenre kíváncsi ormányos medvékkel vagy a mosómedvékkel.

A szökés után aprólékosan átnézték a kenguruk kifutójának a kerítését, és máshol semmilyen hibát nem találtak, a szökésre lehetőséget adó részen keletkezett hibát pedig azonnal kijavították.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetőjének továbbra is az az egyetlen kérése, hogy aki látja valamelyik állatot, esetleg hozzá szökik be, ne próbálja meg befogni, hanem azonnal értesítse az állatkertet az alábbi számok egyikén: +36/30-510-7093, +36/30-339-6544 (főápoló) vagy az állatkert központi számát: +36/46-332-121. Fontos: nem szabad kergetni az állatokat, mert akkor bepánikolnak és elmenekülnek.

(A borítóképen: Két cuki kenguru a miskolci állatkertből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában