Miskolc

2020.09.04. 11:30

Elszállt a miskolci gazdasági program

Botrányba fulladt a kötelezően előterjesztendő gazdasági program tárgyalása a miskolci közgyűlés legutóbbi, pénteki ülésén. „Lophatták a gazdasági program közel egyharmadát” címmel írt cikkünket több országos média, közösségi oldal megosztotta az elmúlt hétvégén.

2018.07.03. Liszt Ferenc Repülőtér., Budapest. Fotó: Móricz-Sabján SImon

Fotó: Móricz-Sabján SImon

Mit is jelent pontosan a lopás? – kérdeztük az előterjesztéssel kapcsolatban Soós Attilát, fideszes önkormányzati képviselőt, a Pénzügyi Bizottság elnökét, aki a bejelentést tette a közgyűlés ülésén.

Soós Attila elmondta: a 2020 és 2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programban szerepelnek korábbi – az előző városvezetés által készített, a jelenlegi városvezetés által akkor (még) nem támogatott – miskolci anyagok, amelyeket például az Integrált Településfejlesztési Stratégiából vettek át, és jelentős mértékben szerepelnek benne szó szerint átmásolt, úgynevezett külsős anyagok. Plagizálásról, enyhébben fogalmazva ollózásról, hétköznapi nyelven szólva pedig lopásról van szó, hiszen szó szerint forrásmegjelölés nélkül másoltak át szövegeket azok, akik

az előterjesztést összeállították.

Aki sokat markol, keveset fog

– Közel egy éve lett volna a szivárványkoalíció által támogatott Veres Pál polgármesternek, hogy a Miskolcra vonatkozó gazdasági programot elkészíttesse. Amit a közgyűlés tagjai megkaptak, az egy 122 oldalas anyag, amelyből 27 százalék, vagyis mintegy 33 oldalnyi szöveg plágium. Ezzel a kétes eredetű szöveggel pedig lejáratták a közgyűlést, a várost, de ha úgy nézzük, Miskolc polgármesterét is – mondta Soós Attila.

Megtudtuk: egy plágiumkutató szoftver mélységi kutatása mutatta ki, hogy a gazdasági program szövege nem eredeti. A szoftver saját kategorizálása alapján az mondható, hogy amennyiben a szövegben 5 százalékig szerepelnek forrásmegjelölés nélkül máshonnan származó szövegek, akkor „ollózott” szövegről beszélnek, 10 százalék felett plágiumgyanús a szöveg, 20 százalék felett pedig kimondható: a szöveg plágium, vagyis a szöveg lopott.

Erdélyi oldalakat is nézegettek

Soós Attila azt is elmondta: a mélységi kutatás 55 linket jelölt meg, ahonnan a szövegrészeket forrásmegjelölés nélkül „összeszedték” az anyag összeállítói. (Lapértesülések szerint akár 3 millió forintot is felvehettek érte, Miskolcon pedig azt is beszélik, hogy a hattagú csapatban benne volt a Veres Pál önkormányzati kampányában erőteljes szerepet vállaló, popzenei körökben is ismert korábbi baloldali politikus.) Érdekességképpen említette a fideszes önkormányzati képviselő, hogy forrásmegjelölés nélkül indexes cikk, a portfolio.hu cikke, a PriceWaterhousecoopers üzleti tanácsadó honlapján szereplő tartalom is szerepel a miskolci gazdasági programban, ahogy például a szűréskor fellelhető volt egy-két gondolat az erdélyi székelyudvarhelyi kulturális stratégiából is, valamint Debrecen városfejlesztési programjából is kerültek szövegek a miskolci programba. (Megjegyezzük, hogy a korábbi városvezetést folyamatosan „románozással” támadta az akkori ellenzék, akik közül többen most a közgyűlési többségben lévő szivárványkoalíció tagjai.)

– A legnagyobb gond a közgyűlés elé terjesztett gazdasági programmal egyébként az, hogy mit várunk attól a városvezetéstől, amelynek túl sok önálló gondolata nincs egy megyei jogú város gazdaságának fejlesztésére?! Gazdaságfejlesztés kapcsán az elmúlt közel egy évben csak annyit láttunk a szivárványkoalíció által támogatott polgármester által vezetett városban, hogy értékes és stratégiai ingatlanokat dobnak piacra, hitelt vesznek fel, adó- és díjemelést szavaznak meg – fogalmaz Soós Attila. Hozzáteszi: a miskolci összes fejlesztés áll vagy pedig állni látszik, miközben nem látják a városlakók, hogy mi okozza a nehézségeket, miközben azt érzékelhetik majd a közeli jövőben, hogy a már elfogadott és a közelgő adó- és díjemelésekkel sokkal többe kerül a megélhetés Miskolcon, mint néhány hónapja.

– Korábban folyamatosan tudtuk működtetni Miskolcot növekvő bevételekkel, nem volt díjemelés, és nem kellett ingatlant eladni sem, és mégis volt fejlődés – hangsúlyozza az önkormányzati képviselő, bizottsági elnök.

Ötletszegények lennénk?

Soós Attila a közgyűlésen is elmondta, hogy egyébként bizonyos, a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos témák aktuálisak, amelyek a programban szerepelnek. Olyan trendi, divatos területek ezek, mint a kreatív gazdaság vagy a körforgásos gazdaság, de semmi olyan nincs benne, amitől miskolci lenne. A fideszes képviselő, bizottsági elnök hozzátette: a gazdasági program egy vízió, igazán semmi olyan nincs benne, ami tartalommal tölti meg. Megfogalmazódik, hogy a kreatívipar fellegvára legyen Miskolc, de a hogyan kérdésre nem ad választ, és az sem derül ki, hogy a körforgásos gazdaság Miskolc esetében pontosan mit is takar.

Egyébként Veres Pál kampányprogramjában is érintette a gazdaságfejlesztést. Rákerestünk, hogy mit is mondott közel egy éve: „Az európai uniós támogatásokat nagyon jól ki kell használnunk, tartalommal kell megtöltenünk. Mert azt látjuk, mintha ötletszegények lennénk az elmúlt időszakban. Bizonyos nagy beruházásokra próbálunk nagyon nagy összegeket megteremteni. Mi olyan fejlesztéseket szeretnénk, olyan pályázatokat előkészíteni, uniós források megszerzésére, amelyek a város egészét segítik” – fogalmazott 2019 őszén Veres Pál.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A Lufthansa 2019-ben még Miskolcra készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában