Időjárás

2020.08.08. 16:00

Vizes póló, vizes sapka, sok víz

Vízosztás és párakapu csak harmadfokú riasztáskor várható.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kozma István

A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken többek között Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is. Pénteken 30–34 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, de a hétvége sem lesz hűvösebb. Szombaton és vasárnap napközben ismét 34 fokon tetőzhet a hőmérséklet, és a következő hét is 30 fok körüli meleggel örvendezteti meg a vízparton nyaralókat.

Miskolcon egyelőre nem tervez vízosztást és párakapuk kihelyezését a Mivíz Kft.

Az önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk, a vízszolgáltató csak akkor oszt vizet és helyezi ki a párakapukat, amikor harmadfokú riasztás lép életbe. Jelezték: a hivatal irodáiban, ahol a fizikai és technikai lehetőségek engedik, ott megoldott a légkondicionálás. Kérdeztük azt is, hogy az önkormányzat szabadban dolgozó munkavállalói milyen védelmet kapnak a hőség ellen, de csak annyit tudtunk meg, hogy ezt jogszabály rögzíti, és az önkormányzat ezt betartva jár el ebben a helyzetben is.

Forognak a nappal

Nehéz lehet a hőségben az építőipari munkásoknak. Az encsi székhelyű Paul és Társa Kft. ügyvezető igazgatóját, Paul Józsefet kérdeztük, hogyan lehet megóvni a nehéz fizikai munkát végző dolgozókat a nagy melegben. Az ügyvezető jelezte: az egyik legjobb módszerük, hogy ilyenkor főleg belső munkákat végeznek. Ha mégis szükség van kinti munkára, „forognak a nappal”, tehát mindig ott tevékenykednek, ahová éppen nem süt a nap.

– Munkavállalóink óránként 10 perc szünetet tartanak, és folyamatosan biztosítjuk számukra az ásványvizet. Bár nem szabályos, de jól bevált módszer a vizes póló és vizes sapka, hiszen ez kiválóan hűti az embereket. Nálunk nem kell túl nehéz fizikai munkát végezni, de a dolgozók a hőségben sokkal hamarabb elfáradnak, mint hűvösebb időben. A szorgalmukkal nincs baj, hiszen a munkának mennie kell – fogalmazott az ügyvezető. Megjegyezte: a cég irodaházában is sok munka van, de ott klímaberendezés biztosítja az elviselhető hőmérsékletet.

Fák alatt az oviban

A gyerekeket még jobban kell ilyenkor védeni. Az óvodákban milyen „trükköket” alkalmaznak? – kérdeztük Nagy Attilától, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatójától. Megtudtuk, már mindkét óvodájuk működik, fél házzal. Az épületekben nincs lékondicionáló, de mint fogalmazott, óvodák esetében ezt nem is tartja jó megoldásnak. A diósgyőri óvodát nagy, kinyitható napernyő védi a felmelegedéstől, az udvara pedig zöld, sok fával, ami biztosítja

a biztonságos udvari tartózkodást. A Görgey úti óvodának nincs napernyője, de az épülete régi, energetikai felújításon is átesett tavaly, úgyhogy odabent olyan hűvös van, mintha menne a légkondi. A gyerekek kint az árnyékban játszanak, és felfújható kis medencékben pancsolnak. Ezek vizét gyakran kell cserélni, hiszen még mindig járványveszély van, fogalmazott az igazgató.

Szívbetegek, vigyázat!

Azt már dr. Poncsák Csaba háziorvostól tudtuk meg, hogy a kánikulában fokozottan kell magunkra vigyázni. Most nagyon sokan panaszkodnak hasmenésre, amin segíthet a bő folyadékfogyasztás és a hasfogó gyógyszerek. Nyáron gyorsabban romlanak az ételek, ez is okozhatja a több hasmenést. Kánikulában gyakori a napszúrás, napégés. A fejünkön legyen sapka vagy kalap, és használjunk naptejet! A szívbetegek különösen veszélyeztettek, hiszen a forróság megterheli a szívet, változik a betegek vérnyomása. A vissz­eresek is panaszosabbak, mert fokozódik a vizesedés. Gondot okozhatnak a darázscsípések, erre vannak jó kenőcsök; és ha bedagad a kéz vagy a láb, akkor jegeljük és polcoljuk föl.

– A rovarcsípés az allergiásokra különösen veszélyes. Volt olyan nemrég, hogy valaki bement a tó közepére horgászni, és ott csípte meg a darázs, de a gyógyszere nem volt nála. Bizony a szerencsétlenül járt horgászt ki kellett menteni a tóból. Aki allergiás, mindig legyen nála a gyógyszere – figyelmeztetett a háziorvos. Hozzátette: tudnunk kell, hogy a hőségben csökken a koncentrálóképességünk, úgyhogy óvatosabban vezessünk.

(A borítóképen: Jankovics Lilla és Jankovics Milán árnyat adó nyári kalappal és napszemüveggel védekezik a hőség ellen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában