Éghajlat-politika

2020.08.26. 17:30

Több mint egymilliárd a klímáért

Az éghajlati változások helyi hatásaira dolgoz ki megoldásokat együttműködésben a Miskolci Egyetem.

Méhes László

Viskolcz Béla, Varga Béla, Horváth Zita, Klimon István, Kaderják Péter (b-j)

Fotó: Vajda János

Az ipar, a társadalom és a tudásbázis között alakít ki szoros együttműködést a „Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért”, összességében több mint 1 milliárd forintból megvalósuló program. A szeptemberi indulást tegnap jelentették be a benne közreműködő stratégiapartnerek: a Miskolci Egyetem, a BorsodChem Zrt. és a kazincbarcikai önkormányzat. Az uniós LIFE Éghajlat-politika alprogram keretében közvetlen uniós támogatást is élvező projekt célja a klímavédelemhez kapcsolódóan a köz- és magánszféra közötti partnerség, a városi és vállalati együttműködés kereteinek kidolgozása és elterjesztése hazánkban és Kelet-Európa hasonló társadalmi-gazdasági adottságú területein. „A klímaváltozás globális problémáját nem lehet lokálisan megoldani, de a helyi cselekvés módjainak feltérképezésével megoldásokat tudunk találni az éghajlatváltozás okozta nehézségek csökkentésére” – üdvözölte az éles nemzetközi versenyben elnyert projektet az indulása alkalmával dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kifejtette: a megfogalmazott célok illeszkednek a kormányzat 2020 elején elfogadott klímapolitikai irányelveihez, amelyek többek között a közös cselekvés fontosságát hangsúlyozzák. Úgy látja: a következő uniós tervezési időszaknak azok

a gazdasági szektorok lehetnek a nyertesei, amelyek a környezetvédelmi előírásokhoz kapcsolódó átalakulásukhoz kellő információval rendelkeznek. Az államtitkár ezért példaértékűnek tartja a régión belüli együtt gondolkodást a gyakorlatban megvalósító programot, amely álláspontja szerint gazdaságvédelmi és gazdaságfejlesztési lehetőségeket is tartogat a térségben.

Összhangban

A Miskolci Egyetem modellváltásában rejlő nyitottságot és az intézményben felhalmozott tudományos teljesítmény hasznosításának lehetőségét hangsúlyozta az intézmény rektora, dr. Horváth Zita. Kifejtette: az oktatásra és a kutatásra koncentráló felsőoktatási tevékenységüket össze kell hangolni a helyi és a regionális ügyekért érzett felelősséggel. Elébe kell menniük a problémáknak, és hozzásegíteni a megoldáshoz a társadalmi és gazdasági szereplőket. Ebbe a körbe tartozik a XXI. század legnagyobb kihívását jelentő klímaváltozás, amelyre most közösen keresnek helyben értelmezhető megoldásokat a társadalmi és gazdasági szereplők közreműködésével.

A projekt részleteiről szólva Varga Béla, a BorsodChem HR- és kommunikációs igazgatója elmondta: a klímaváltozás hatásai csökkentésének céljával közös alkalmazkodási stratégiát dolgoznak ki Kazincbarcika városával.

Prototípus az ipari vízért

Központi szerepet játszik ebben egy jövőkutató központ létrehozása, amely összegzi az éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteket. Varga Béla kiemelte: a BorsodChem ipari vízfelhasználásának optimalizálására prototípust fejlesztenek ki, amely hosszú távon lehetővé teszi, hogy a kapacitásbővítés növelése mellett csökkenjen a társaság vízfelhasználása.

A várossal közös alkalmazkodási stratégia tapasztalatainak összegzésére készítenek egy módszertani útmutatót, amely más hazai önkormányzatok, iparvállalatok és uniós régiók segítségére lehet a saját klímavédelmi politikájuk kialakításában.

Az együttműködés gyakorlati hasznát Kazincbarcika a kis léptékben megvalósítható, a mikroklímára jótékony hatást gyakorló fejlesztésektől várja. A tervezett intézkedésekről Klimon István, a város alpolgármestere elmondta: innovatív újításokat terveznek a helyi klímaproblémák megoldására. Ezek között említette az esővíz-gazdálkodás megújítását, a zöldfelületek bővítését, zöldtetők kialakítását, valamint a 26-os út mentén ökológiai folyosó létesítését. Álláspontja szerint ezek az intézkedések a jövőben még hatékonyabban elősegíthetik a város levegőminőségének javulását.

Számokban

Dr. Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének igazgatója összegezve kifejtette: öt partner három éven keresztül készítette elő a négy éven át zajló projektet, amelynek környezeti, társadalmi és gazdasági hatásait további öt éven keresztül követik majd nyomon. Tizenkét év együttműködési gyakorlatát széles körben ismertetik majd, hogy eredményeikkel elősegítsék a köz- és magánszféra közötti hatékony partnerség kialakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában