kézműves szappan

2020.08.12. 09:00

Minden szappan egy kis csoda

Saját receptek alapján készülnek a hegyaljai „boszorkánykonyhában” a bőrtápláló különlegességek.

Novák Krisztina

20200805 Mád fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Szerencseni járás. Révészné Klinghammer Éva kézműves szappankészítő a műhelyében.

Fotó: Ádám János

Amikor Miskolc irányából Mádra érkezünk, a legnevesebb borházaktól a legkisebb pincészetekig mindenki lelkesen kínálja a kiváló Tokaj-Hegyaljai borokat. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy az első kis utcában, egy hangulatos régi parasztházban készíti – különböző növényi olajokból, vajakból és zsírokból, valamint gyógynövényekből – hideg eljárással kézműves szappanjait Révészné Klinghammer Éva.

Természetes összetevők

Éva egyből a Hegyaljai Szappan Műhely „boszorkánykonyhájába” vezet minket fotós kollégámmal. Belépéskor egyből körülölel egyfajta finom és természetes gyógynövényillat, „a tisztaság illata”, ahol megtalálható minden szappan alkotóeleme, öntőformája, továbbá maga a szappankészítés is ezen a helyen történik. Az avatatlan szemlélő a fűszerekkel gazdagon megpakolt polcok láttán azt hinné, egy gondos háziasszony jól felszerelt konyhájában áll. Közelebbről is megszemlélve az üvegek tartalmát azonban egyből rájönnének, nincs az az étel, ami ezekből a speciális hozzávalókból készül.

– A házi szappankészítés nem csak hasznos és szórakoztató, de környezetkímélő időtöltés is – gyarapította ismereteinket Éva. – A növényi olajok, zsírok és vajak ugyanis, amelyeket a szappanjaimban felhasználok, mind természetes összetevők. A kókuszvajból, pálmazsírból, napraforgóolajból és olívaolajból kiváló minőségű szappan állítható elő, de használok még avokádó-, szőlőmag-, repce-, mandula- és ricinusolajat, valamint kakaóvajat is. A kókuszvaj gondoskodik a szappan jó habzásáról, a pálmazsír felelős a szappan keménységért, az olívaolaj és a ricinusolaj pedig különösen lágy, hidratáló és bőrtápláló összetevői a házi szappannak. Az illatukat pedig a száz százalékban természetes növényi illóolajok adják.

Bőrkímélő hatás

A kézzel készített szappan megőrzi az összes természetes glicerint – ami természetes bőrlágyító és erősítő hatású – szemben a kereskedelemben kapható szappanokkal. A kézműves szappan ezért lágyabb és gyengédebb a bőrhöz. Azok, akik kímélik a bőrüket és a környezetüket, növényi olajokból, vajakból és zsírokból készült szappanokat használnak.

– A szappanöntéshez mindig gondosan elő kell készülni és pontosan kell tervezni, mert amikor látom, hogy a felmelegített alapanyagok – a keverés közben hozzájuk adott gyógynövényekkel és egyéb hozzávalókkal együtt – elérik a megfelelő állagot, ami leginkább a pudinghoz hasonlít, akkor az például nem fordulhat elő, hogy egy csepp is meg marad, ugyanis pár másodperc alatt megkötne az egész – mesélte a szappankészítés mádi mesterasszonya. – Éppen ezért mindig előkészítek tartalék formákat is, amelyekbe kiöntöm azt, ami esetleg megmarad. Amikor kiöntöm a szappanokat az előre legyártatott formákba, letakarom folpackkal és vastag törölközővel, hogy két napig pihenjenek, mert ennyi idő kell, hogy elérjék a megfelelő keménységet. Mielőtt eladásra és használatra kerülnek a szappanok, általában egy egész hónapig érlelem, szárítom őket, sőt néha még tovább is, mert ezzel biztosítom a minőséget, a lágyságot és a kíméletességet.

A gondosan kivitelezett, hideg eljárással készített szappan szavatossági ideje ráadásul egyezik a kereskedelemben kapható szappanokéval.

Színek, illatok és bőrtáplálás

Amikor a közkedvelt illatokról beszélgettünk, megtudtuk, hogy Éva minden receptje egyedi és a szappanok királyának nevezett kecsketejes-teafa olajos szappan korábban nem volt olyan kelendő, mert a legtöbben kellemetlennek tartották az illatát, de a koronavírus járvány hatására szinte mindenki azt vásárolja, mert antibakteriális hatású. Kiderült az is, hogy a levendula és a citromfű illatú szappanok a legnépszerűbbek.

– Az általam használt kakaóvaj, sheavaj, jojoba olaj, méhviasz, tej, tejpor, zabliszt, Holt-tengeri iszap, kecsketej vagy méz mind természetes összetevők, amelyek együtt fejtik ki bőrtápláló hatásukat – tudtuk meg a szappankészítőtől. – Szeretem magam megválasztani a színeket, amelyeket gyógynövényekből és fűszernövényekből készítek, és az illatokat. Minden szappanomat egy kis csodának tekintem és a mai napig várakozással tölt el, amikor végre kivehetem őket az öntőformából új formával, illattal vagy mintával.

(A borítóképen: Révészné Klinghammer Évát a mai napig a várakozás izgalmával tölti el, amikor végre kiveheti a kézműves szappanait az öntőformából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában